Warren Buffett: Niste vi siromašni zato što su bogataši bogati

Screenshot: Youtube

PREMA trećem najbogatijem čovjeku na svijetu, Warrenu Buffettu siromašni ne bi trebali kriviti bogate zbog nejednakosti u Sjedinjenim Državama, piše The Independent.


U komentaru koji je napisao za Wall Street Journal, Buffett, koji je prema magazinu Forbes "težak" oko 71 milijardu dolara, tvrdi da "siromašni sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati".

Buffett kao primjere navodi Henrya Forda i Stevea Jobsa za koje kaže da su postali bogati jer su to zaslužili "svojim inovacijama i menadžerskim sposobnostima" i tako pridonijeli američkoj ekonomiji.

On smatra da povećanje minimalne plaće u SAD, koja je trenutno 15 dolara po satu, ili poboljšanje kvalitete obrazovanja neće nikako doprinijeti rješavanju nejednakosti između bogatih i siromašnih.

Buffett zaključuje kako je sve veći jaz "neizbježna posljedica" ekonomije bazirane na tržišnom gospodarstvu u kojem više ne mogu svi raditi isti posao.

"Nikakva zavjera se ne krije iza ove depresivne činjenice: siromašni sigurno nisu siromašni zato jer su bogataši bogati. Također, bogati nisu bez zasluga stekli svoje bogatstvo", poručio je Buffett.

Pročitajte više