WikiLeaksu proslijedio stotine tisuća dokumenata: 25-godišnji vojnik bio izoliran, u kavezu, preko noći mu uzimali odjeću

Foto: AFP

VOJNIK Bradley Manning kojemu se sudi zbog toga što je WikiLeaksu proslijedio stotine tisuća povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata na optuženičke će klupe, kako se čini, natjerati svoje zatvorske čuvare iz vojne baze u Quanticu.

Njegov odvjetnik je ispitao jednog po jednog čuvara zbog toga što je Manning bio držan u izolaciji, a tijekom noći i bez odjeće "zbog straha da ne počini samoubojstvo", iako nikada nije rekao da se namjerava ubiti.

Kako javlja New York Times, pojava mladog Manninga, koji ovoga mjeseca navršava 25 godina, bila je u potpunom neskladu s činjenicom da se radi o vojniku koji je priznao odgovornost za najveće curenje povjerljivih materijala u povijesti. "Izgleda mnogo mlađe, kao student prve godine prava koji pomaže obrani", napisao je novinar NY Timesa.

Među informacijama koje je otkrio bila je snimka američkog vojnog helikoptera koji u Bagdadu greškom puca na Reutersove novinare, izvješća o ratovima u Iraku i Afganistanu te povjerljive ocjene zatočenika u Guantanamu. Prijeti mu doživotni zatvor.

Izoliran, u životinjskom kavezu, preko noći mu uzimali odjeću...

Njegov odvjetnik David E. Coombs pokušava skrenuti pozornost na teške uvjete u kojima je bio zatvoren mladi vojnik u Quanticu, a prije toga u Kuvajtu gdje je držan u, kako je rekao, životinjskom kavezu.

Prošloga mjeseca je njegova obrana ponudila tužiteljstvu nagodbu u sklopu koje bi Manning priznao krivnju za manji broj optužbi, što bi ga odvelo u zatvor na 16 godina, ali tužiteljstvo još nije odgovorilo na taj prijedlog.

Podsjećamo, utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange, koji je objavio dokumente, nalazi se u Londonu, u ekvadorskoj ambasadi, a britanske vlasti mu ne dopuštaju slobodan izlaz iz zemlje. Assange nije optužen za ovaj slučaj, ali je u Švedskoj tražen zbog sumnje za seksualni napad. Na ispitivanje u Švedsku se ne želi odazvati jer strahuje da bi ga vlasti te zemlje mogle izručiti SAD-u.

Pročitajte više