Xi Jinping u rujnu u SAD-u

Foto: FAH

KINESKI predsjednik Xi Jinping u rujnu odlazi u prvi državni posjet SAD-u, potvrdila je danas Kina, nakon što su predsjednici obiju zemalja u telefonskom razgovoru naveli moguća područja neslaganja i sukobljavanja.

Dva najsnažnija svjetska gospodarstva pokušavaju ublažiti napetosti oko brojnih pitanja, od trgovine i ljudskih prava do međusobnih optužbi za 'hakiranja' i internetske krađe. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Kinu da zajednički prionu na posao kako bi smanjili razmimoilaženja oko kibernetičkih napada.

SAD je prošlog svibnja optužio pet kineskih vojnih časnika za internetske upade u američke tvrtke u cilju krađe trgovinskih tajni. Kina je svoj bijes i negodovanje zbog tog poteza izrazila tako što je smjesta ugasila bilateralnu radnu skupinu o kibernetičkoj sigurnosti.

U telefonskom razgovoru s Xijem, Obama je kazao da se raduje što će ga u rujnu ugostiti u državnom posjetu Washingtonu, priopćila je Bijela kuća.

Xi i Obama se se neslužbeno sastali u Kaliforniji 2013., a Obama je prošlog studenoga boravio u državnom posjetu Pekingu.

Xi je u razgovoru naveo Obami pitanja koja su Kini od posebne važnosti i na koje će SAD obratiti pažnju, a radi se prvenstveno o Tajvanu i Tibetu.

Kina pritom izražava nadu da "kinesko-američki odnosi neće patiti od nepotrebnog miješanja". Kina je, naime, u više navrata oštro negodovala zbog prodaje američkog oružja Tajvana i potpore tibetanskom duhovnom vođi u egzilu Dalaj Lami.

Dvije zemlje istovremeno dobro surađuju na mnogim drugim međunarodnim pitanjima, poput zauzdavanja nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana.

Pročitajte više