Za Index piše Gordan Maras: Evo kako priča o Angry Birds može biti priča o uspjehu hrvatskog start-upa

Foto: Facebook

INDUSTRIJA video igara u Finskoj danas je jedna od najpropulzivnijih industrija koja ostvaruje promet od oko 900 milijuna eura godišnje. Kada se tome pridodaju prihodi od prodaje brendirane robe, investicije i akvizicije vrijednost industrije penje se na 2,2 milijarde eura. Snažnom rastu ove industrije posljednjih nekoliko godina najviše je doprinio uspjeh tvrtke Rovio Entertainment koja je osmislila igricu Angry Birds. Tvrtke koja je nizala pokušaje sve dok joj se, praktički preko noći nije dogodio uspjeh.

Prije  AngryBirdsa, Rovio je imo čak 51 neuspješan projekt

Prilikom posjeta Finskoj, gdje sam ovoga tjedna na konferenciji Business Opportunities in Croatia predstavljao mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, susreo sam se s Teemuom Suilaom, nekad direktorom u Nokiji, danas direktorom kompanije koja je predvodnik finske industrije zabave. Suilao mi je ispričao priču o uspjehu megapopularne igrice te predstavio poslovni model kojim kompaniju i dalje namjeravaju održavati uspješnom. Prije  AngryBirdsa, Rovio je imo čak 51 neuspješan projekt, a tvrtka je bila nadomak bankrota.

Uspjeh je došao tek iz 52 pokušaja. Jednostavan koncept igrice za mobitele preko noći je „zarazio“ stotine milijune ljudi. No, tržište igara danas je toliko dinamično pa se u Roviu moraju boriti za svoj dio kolača, ako žele opstati. Najveći dio prihoda još uvijek donose igrice, no njezinu su popularnost, kaže mi Suilao, morali su komercijalizirati na razne načine i proširiti na druge platforme - od proizvodnje proizvoda s likovima AngryBirds, tematskih zabavnih parkova pa do crtanog filma koji uskoro kreće u produkciju.

Brendirani proizvodi s visokim cijenama

I u sjedištu kompanije nalazi se trgovina u kojoj prodaju brendirane proizvode i to poprilično visokim cijenama. Recimo, šalicu nećete kupiti za manje od 150 kuna, a prosječan entuzijast na popratne će artikle u prosjeku ostaviti i 50-ak eura.

Tim pristupom Rovio je stvorio vrhunsku svjetsku kompaniju za zabavu i pretvorio se u značajnog lokalnog poslodavca . Danas zapošljavaju preko 800 ljudi, a započeli su kao mala tvrtka s 12 zaposlenih. Više od 650 radi u Finskoj, a ostatak u ispostavama u cijelom svijetu. I to je ono što je veliki značaj ovakvih projekata - imate gotovo 100 posto izvozni projekt, a na njemu zapošljavate vlastite ljude i sav prihod ostavljate u vlastitoj zemlji.

Siguran sam da takav model lako možemo primijeniti i u Hrvatskoj, a neki su na pravom putu da postanu tako uspješni. Uspjeh AngryBirdsa nije nešto što se može zahvaliti ogromnim investicijama ili mašineriji inženjera. Njihov uspjeh došao je prvenstveno zahvaljujući malom broju entuzijasta koji su imali znanje, bili kreativni, uporni i vjerovali u sebe. Pa čak i nakon toliko pokušaja koji nisu urodili plodom.

PhotoMath kao hrvatska uspješna priča

Priča o Angry Birds je priča o uspjehu finske kompanije, ali može biti i priča o uspjehu hrvatskog start-upa. U Hrvatskoj imamo ljude koji su za to sposobni, koji su uporni, koji imaju ideje, ali ponekad je pitanje vremena, trenutka, potpore i malo sreće da se sve poklopi i da se ovakav uspjeh dogodi.

Poslovni model koji je lansirao AngryBirds može se primijeniti i na, primjerice, nedavno objavljenoj aplikaciji PhotoMath. Ta aplikacija za rješavanje matematičkih jednadžbi, u svega nekoliko tjedana na App storeu je skinuta gotovo 9 milijuna puta. Nije trebalo puno da aplikacija postane globalno prepoznata pa tako i u Finskoj.

Ponajprije zahvaljujući djeci tinejdžerskog uzrasta koja je, kažu mi Finci, tamo već naveliko koriste. Takav potencijal prepoznali smo i mi u Ministarstvu poduzetništva i obrta te smo odobrili pola milijuna kuna za daljnji razvoj te aplikacije za koju vjerujemo da može postići veliki uspjeh. Našim inovatorima koji razvijaju razne aplikacije poput PhotoMatha, koji se bave razvojem mobilnih rješenja za upravljanje u kućanstvima, ili u medicini, što također ima veliki tržišni potencijal, moramo dati podršku na svim razinama i u tome ćemo ustrajati.

Skromno iz podruma do stotine milijuna

To su projekti u koje želimo poticati, jer poticanje inovacija jedan je od  tri prioriteta naše Strategije razvoja poduzetništva. Moramo povećati broj inovativnih poduzetnika ako znamo da na globalnom tržištu najviše šanse imaju inovativni proizvodi visoke dodane vrijednosti. Važnost inovacija ključna je za prihode od izvoza i domaće prodaje, višu dodanu vrijednost te rast zaposlenosti. Vjerujem da naši start-upovi mogu razmijeniti iskustva s Fincima, za što će imati prilike već sljedeće godine kada neki od njih odlaze u posjeti finskim inovativnim kompanijama koje su počele skromno, iz podruma, a danas prihoduju stotine milijuna.

Pročitajte više