Za makinacije u splitskom zemljišniku optuženo 14 osoba, među njima i bivši stečajni upravitelj Salonita

USKOK je na Županijskom sudu u Splitu podignuo optužnicu protiv 14 okrivljenika, među kojima se nalazi i odvjetnik Mirko Kozina, bivši stečajni upravitelj Salonita. Pokušali smo popričati koju s odvjetnikom Kozinom oko danas podignute optužnice, ali nije imalo smisla. "Vi novinari uvijek sve najbolje znate", prokomentirao je Kozina, premda nam nije najjasnije na što je točno mislio.

I šefica splitskog Uskoka uknjižila nekretninu za jedan dan

Afera je izbila prije godinu dana, kada je uhićena Vanja Sunko, tajnica ovršnog suca Stipe Masle. Službenici PNUSKOKA danima su izuzimali dokumentaciju na splitskom Općinskom sudu. Optužene su i dvije službenice splitskog zemljišnika te sudski ovršitelj Ante Čubelić.

Službenice Zemljišnika terete da su u zamjenu za nagradu omogućile strankama brzopotezan upis vlasništva u zemljišnim knjigama. Nagrađivali su ih sitnicama poput ogrlice Swarovski vrijedne 1.100 kuna ili parfema od 400 kuna. 

Index je dosta iscrpno pisao o istrazi koja se povela pa smo tako (slučajno) otkrili da je i uredujuća tužiteljica USKOKA Natalija Petković također uspjela uknjižiti nekretninu za jedan dan. Trebalo joj je zbog osiguranja kredita, a interesantno je možda da joj je zahtjev "obradila" jedna od optuženih službenica.

Primali nagradu za uništavanje dokumentacije

Tajnicu suca Masle i ovršitelja Čubelića USKOK tereti da su od 2009. do 2011. godine od ovrhovoditelja i ovršenika tražili i primili novac i druge poklone kako bi ubrzali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbneim ročištima.

Odvjetnik Lubina za krivotvorenje optužio šefa Uskoka i zamjenicu

Ovaj slučaj je interesantan i zbog toga što je zbog postupanja u predmetu splitski odvjetnik Željko Lubina privatno tužio ravnatelja USKOKA Dinka Cvitana i zamjenicu Petković. Tereti ih za krivotvorenje, a suđenje bi trebalo započeti ovih dana. Za razliku od sudaca, Bajićevi ljudi nemaju imunitet. 

Da se primijetiti kako nema optužnice protiv splitskih sudaca koji su bili nadređeni optuženim službenicima. Ispostavilo se, naime, da ni sudac Masle, a ni sutkinja Sonja Meštrović, šefica splitskog Zemljišnika, pojma nisu imali što im rade djelatnici. Nisu ni bili obuhvaćeni istragom.

Ništa, evidentno, nije znao ni šef Općinskog suda u Splitu Ivica Botica, koji ovih dana očekuje rezultate natječaja za prelazak na viši sud. Valjda neće smetati to što su mu četiri službenika optužili za primanje mita, krivotvorenja i zloporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte više