Za manje od 72 sata informacija o zemlji koju SAD masovno prisluškuje izazvat će nasilje i smrt

Foto: Guliver Image/Getty Images

ORGANIZACIJA WikiLeaks odlučna je u namjeri objavljivanja imena zemlje koju američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) masovno prisluškuje unatoč upozorenjima da bi taj podatak mogao izazvati do povećanog nasilja pa čak i smrti.

U ponedjeljak je novinar Glenn Greenwald u listu The Intercept objavio kako NSA masovno špijunira nekoliko zemalja te da se radi o možda najintenzivnijim napadima NSA ikada. List je objavio ime samo jedne zemlje, a to su Bahami koji su dio tzv. karipskih bankovnih centara i u kojima se nalazi oko 290 milijardi dolara američkih državnih obveznica.

Ne zna se ime druge zemlje. Poznato je da Greenwald posjeduje velik broj dokumenata koje mu je dao najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden. U WikiLeaksu su ljuti i razočarani autocenzurom tog lista jer nisu objavili ime zemlje. Ovi se s druge strane boje da će to izazvati katastrofu.

WikiLeaks, kojeg predvodi Julian Assange, jučer je spomenutom listu i novinaru dao 72 sata da objave ime druge zemlje ili će oni to napraviti umjesto njih. NSA je u te dvije zemlje prikupljala sadržaj svih telefonskih poziva što dosad nije bio slučaj.

Ostaje otvoreno pitanje koja je to druga država. Na priči su zajednički radili Ryan Devereaux, Glenn Greenwald i Laura Poitras koji se boje eskalacije nasilja nakon objave imena zemlje.

"Nije na The Interceptu niti na Washington Postu da uskraćuju prava cijelom jednom narodu da sazna kako ih se masovno snima. Nije na njima da odlučuju kako će narod reagirati na masovno kršenje njihovih prava od strane SAD-a", poručuju iz WikiLeaksa te dodaju da istina nikada nikome nije naškodila.

Budući da je rok postavljen jučer u 18:35 sati, informaciju o imenu druge prisluškivane zemlje trebali bi saznati već prije vikenda.

Pročitajte više