Zabranjen marš ultra-desničarske mladeži u Toulouseu

Foto: Guliver image/getty images

FRANCUSKE su vlasti zabranile današnji marš ultra-desničarske mladeži u Toulouseu nakon što je ovotjedna smrt mladog studenta pobudila zabrinutost oko uličnog nasilja koje provode desničarske skupine, piše Telegraph.

Gradonačelnik Toulousea izrazio je zabrinutost oko planiranog marša s bakljama u ime pobjede katoličke vojske nad muslimanima koji su izvršili opsadu grada 721. godine.

Uzrok zabrinutosti je nedavni sukob mladeži ljevice i ekstremne desnice u Parizu u kojem je poginuo 19-godišnji student. Policija kaže da se boji "ozbiljnog rizika javnih nereda" ukoliko se marš održi.

Ljevičarska mladež planira danas održati marš protiv "fašista" u Toulouseu.

Francuska je potresena napadima ultra-desničara na policiju koji su uslijedili nakon marša protiv istospolnih brakova, predvođenog katolicima i konzervativcima.

Stotine ljudi okupile su se u četvrtak navečer u centru Pariza, blizu mjesta sukoba, kako bi odali počast žrtvi Clementu Mericu, pjevajući ljevičarske slogane. Održana su i bdijenja na Mericovom fakultetu te u ostalim francuskim gradovima.

Smrt mladog ljevičarskog aktivista Merica, člana Antifašističke akcije, potakla je francuske opozicijske političare da zabrane 30-ak ultra-desničarskih skupina. Vlada je obećala razmotriti načine zaustavljanja ekstremizma.

"Ako ih ne zabranimo, ovako nešto će se događati stalno," rekao je vođa ljevice, Jean-Luc Melenchon.

Sedam pripadnika Revolucionarne nacionalističke mladeži uhićeno je zbog sumnje da su sudjelovali u Mericovom ubojstvu. Glavni sumnjivac, španjolski student, kaže da je udario Merica, no nije imao namjeru ubiti ga.

Pročitajte više