Škorina sestra: Što bih radila četiri godine u oporbi, samo sjedila i primala plaću?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Klub Hrvatskih suverenista u prošlom sazivu sabora imao je šest zastupnika. To su bili Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Marko Milanović Litre. Oni su izabrani kao Suverenisti na listi Domovinskog pokreta, a kasnije su im se pridružili Miroslav Škoro i njegova sestra Vesna Vučemilović. Međutim, s vremenom su ih napustili Zekanović - koji je otišao u parlamentarnu većinu - te Škoro, koji je sudjelovao u osnivanju Kluba za pravednu Hrvatsku.

Na ovim izborima mandat nisu potvrdili ni Sačić ni Milanović Litre. Stoga su Suverenisti spali na dva slova - Pavličeka i Vučemilović koji su prošli na listi s Mostom. Ali, Vučemilović je stranka isključila jer je dala potpis Plenkoviću, iako je Predsjedništvo odlučilo da ga suverenisti neće podržati.

"Vrlo jasno sam rekla da neću podržati vladu lijevog centra"

"Prije dva tjedna sam govorila da mi je, ako se već slaže vlada desnog centra, pomalo čudno ostati u opoziciji s Možemo i SDP-om. Moj potpis mandataru je na tom tragu. Da su birači htjeli vladu koju bi formirao Zoran Milanović, onda bi drukčije glasali na izborima. Što se mene tiče, u finišu moje kampanje, koja nije imala veze s Mostom, gdje god sam bila vrlo sam jasno rekla da neću podržati vladu lijevog centra i gotovo. S takvim sam stavom dobila preferencijske glasove, bez kojih lista Mosta i Hrvatskih suverenista sigurno ne bi u 4. jedinici prešla izborni prag, rekla je za Novi list Vesna Vučemilović.

Boravak u oporbi za nju, kaže, ne bi više imao nikakvog smisla.

"Što bih ja radila u oporbi četiri godine? Sjedila u saboru i primala plaću?"

"Što bih ja radila u četiri godine oporbe, samo sjedila u saboru i primala zastupničku plaću? Kako bi, primjerice, Suverenisti prikupili potpise 30 zastupnika da bilo koji naš prijedlog, nakon što bi dva mjeseca bio u dnevnom redu, dođe na raspravu planarne sjednice? Tko bi nam to dao potpis? Matematika je egzaktna, bez Možemo i SDP-a jednostavno se ne može do 30 potpisa jer u saboru nema više Socijaldemokrata, a Domovinski pokret u ovom sazivu nije u oporbi.

Dok smo mi Suverenisti prethodne četiri godine još i mogli progurati u saboru na raspravu neke nama bitne svjetonazorske teme, uz oporbu kakva je sada to više neće biti moguće. A ja, ponavljam, nisam osoba koja bi četverogodišnji mandat provela ništa ne radeći za plaću koju primam kao zastupnica. Budući da su me građani i ovaj put izabrali u sabor, pokušat ću na temelju svog mandata učiniti nešto dobro i korisno za ljude, a suglasno mojem svjetonazoru", poručila je Vučemilović.

Politike koje ona zastupa su, kaže, svjetonazorskog karaktera, a druge se odnose na kraj iz kojeg ona dolazi. I dalje će se, kaže, zauzimati za obitelj i rješavanje problema u Slavoniji. Isprva će to činiti kao neovisna zastupnica. 

Pročitajte više