Zabranjuju pristup novinarima i Indexu prijete tužbom jer smo objavili da su ukrali fotografije!

Foto: U ime obitelji, Bahareh Bisheh, elizabethandjane.ca

"U IME OBITELJI" prijeti tužbom Indexu i traži ispriku zbog nekoliko članaka objavljenih na Indexu proteklih dana, a osvrnuli su se i na članke objavljene prije više mjeseci. Zanimljivo je da nisu reagirali do danas, samo dan prije referenduma. Također, spomenimo kako sutrašnji dan nazivaju "festivalom demokracije", dok u isto vrijeme medijima zabranjuju pristup i izvještavanje iz njihovog stožera u nedjelju navečer!

Pročitajte njihov zahtjev koji objavljujemo u cijelosti:

"U cilju točnog informiranja Vaših čitatelja o Građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ kao podnositelja zahtjeva za raspisivanje sutrašnjeg referenduma, tražimo da objavite sljedeći demanti:

1. Indexovi napisi o tome da je „U ime obitelji“ koristi "ukradeni" logo – netočni su. Logo je u vektorima kupljen na burzi fotografija i ta je informacija objavljena u svibnju ove godine.
2. Indexovi napisi o tome da je "U ime obitelji" "ukrala" fotografiju iranske umjetnice – netočni su. Fotografija se nalazi na internetu uz dopuštenje fotografkinje da se slobodno koristi.
3. Indexovi napisi o tome da je „U ime obitelji“ bez dopuštenja koristilo glazbu skupine the XX u "svom" spotu– netočni su.  Naime, dotični spot nije niti pripremila niti na svojim stranicama
objavila građanska inicijativa „U ime obitelji“.

4. Indexov napis o tome da je fotografija sa jumbo plakata „U ime obitelji“ „ukradena“ – netočan je. Volonter koji je pripremio fotografiju preuzeo ju je sa portala na kojem nije bila označena logom niti potpisana od autora. Kroz sljedećih ćemo nekoliko dana provjeriti Indexove navode i izvijestiti Vas o ishodu provjere.

Objavljujući  gore navedene tvrdnje, Index.hr preuzeo je odgovornost za posljedice javnog iznošenja neistina. Molimo vas stoga da bez odlaganja objavite ovaj tekst, ogradite se od danas objavljenog članka te uputite ispriku posjetiteljima vašeg portala i Građanskoj inicijativi „U ime obitelji“.
U suprotnom će Građanska inicijativa „U ime obitelji“ ovu će stvar prepustiti na rješavanje nadležnom sudu."

Pročitajte što je Index pisao o fotografijama!

Ovdje redom možete pročitati Indexove članke i objašnjenja o ukradenim fotografijama:

1. "U ime obitelji" logo ukrali od JFSLA koja surađuje s gay udrugama: Blokiraju one koji ih traže objašnjenje! (Podsjećamo, jedina razlika između logotipova "U ime obitelji" i "Židovskih obitelji"  je u tome što je na logu udruge "U ime obitelji" prikazano dvoje djece u više boja, dok je na logu "Židovskih obitelji" prikazano samo jedno dijete u crnoj boji. Napominjemo, kako sličnih ilustracija ima i na Shutterstocku, no iste takve kakvu koristi U ime obitelji nema.)



2. U ime obitelji ne preza ni od čega: Nakon židovskog loga ukrali fotografiju iranske umjetnice (Fotografija iranske umjetnice zaštićena je autorskim pravima na njenom Flickr profilu, a u istom članku možete pogledati još jednu fotografiju koju su iz "U ime obitelji" "posudili")

3. Može li gluplje? Homofobni referendum promoviraju pjesmom benda u kojem sviraju gay i lezbijka!

4. Autorica fotografije o kojoj smo danas pisali šokirana je što se njena fotografija koristi za promidžbu homofobne inicijative.

Odbili akreditacije Indexovim novinarima

Inicijativa "U Ime obitelji" odbila je akreditirati Indexove novinare koji su namjeravali u nedjelju navečer izvještavati iz njihovog stožera u Hypo centru. "Zaprimili smo Vaš upit za akreditaciju za praćenje Referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji". Nažalost, prisiljeni smo uskratiti Vam akreditaciju. Vaš je portal sustavno dezinformirao građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Također, kao dio uređivačke politike, Vaš je portal sustavno vrijeđao, iznosio neistine(klevetao) i netočno prikazivao izjave, postupke ili namjere predstavnika građanske inicijative "U ime obitelji". Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i nekolicini drugih medija jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.", stoji u odgovoru koji smo zaprimili iz inicijative.

Na kraju svega dovoljno je reći: Toliko o demokraciji i slobodi medija od Željke Markić i njene inicijative. Očito je za njih zabrana medija "festival demokracije", kako su istaknuli na svom Facebook profilu.

Pročitajte više