Zadar slavi Dan obrane: "Svaki dan je padalo tisuće granata, posvuda samo mrak, sirene i traume"

GRAD Zadar danas slavi Dan obrane. I nakon više od dva desetljeća Zadrani se prisjećaju najtežih dana svoga grada kada je napadnut od stane Jugovojske i srpskih agresora.

"...dobro se sjećam 91., kad smo došli na Trg i proslavili...svaki dan je padalo tisuće granata, nismo imali vode i struje...nikad neću zaboraviti, nikad, radila sam u bolnici 3 dana i 3 noći bez prestanka, ne ponovilo se...ja sam bio na terenu, vidio sam da sa brda gori, užasan je osjećaj vidjeti svoj grad kako gori...još uvijek sirene, još uvijek mrak, traume, velike traume...", samo su neka od svjedočenja Zadrana koji su preživjeli ove mračne dane.

Na današnji dan 1991. Zadar je napadnut iz svih raspoloživih snaga, sa ciljeva u zaleđu, iz zraka i s mora, a u gradu su se zaredale uzbune. Tri mjeseca grad je bio bez struje i vode. U razdoblju od 1. rujna 1991. do 2. siječnja 1992 .u Zadru su se 52 puta oglasile sirene za uzbunu. U jednom trenutku u skloništu se boravilo neprekidno 624 sata. U tom razdoblju u Zadru je smrtno stradalo 186 osoba. U sklopu programa obilježavanja Dana obrane u 10 sati i 30 minuta u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu služit će se sveta misa. Izaslanik predsjednika, brigadni general Mladen Fuzul dodijelit će visoko odličje za junaštvo, posthumno branitelju i bojniku Hrvatske vojske Nenadu Mataku.

Pročitajte više