Zahvaljivali Bogu zbog ukidanja zdravstvenog odgoja, a sad usred Zagreba reklamiraju zabranu pobačaja

Foto: M.P.Š.

U SREDIŠTU Zagreba na Trgu bana Jelačića te na još tri lokacije (Cvjetni trg, Maksimirska i Vrbani) posljednjih dana se na LED ekranima vrti reklama kojom se propagira akcija za zabranu abortusa. Riječ je o inicijativi "40 dana za život" koja poziva sve da dođu moliti ispred KBC Sestre milosrdnice protiv pobačaja.

Zanimljivo je da ti LED ekrani s reklamama ne bi ni smjeli biti na Trgu bana Jelačića sukladno Odluci o komunalnom redu koju je donijela Gradska skupština, a kojom se zabranjuju sve reklame na glavnom zagrebačkom Trgu.

Druga pravila za tvrtku Divinus Victoria

Međutim, za tvrtku Divinus Victoria vrijede drugačija pravila. Oni su dobili dozvolu od Grada za postavljanje LED ekrana pa se sad žale na Odluku Gradske skupštine.

Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine u razgovoru za Index rekao je da su donijeli odluku da se s Trga bana Jelačića u potpunosti uklone sve reklame na skelama i krovištima, uključujući i dva LED ekrana na kojima se puštaju reklame. Dosad su kaže, uklonili 12 krovnih reklama i dvije velike skele.

"Ostala su još dva led ekrana na krovištima. Tvrtka koja je vlasnik tih led ekrana je uložila žalbu na skidanje jer su oni od Gradskog ureda za graditeljstvo dobili građevinske dozvole. Sve dok traje žalbeni postupak ne možemo ih ukloniti jer bi to značilo nasilno uklanjanje", rekao je Kosor za Index.

Napominje kako je tri četvrtine reklama dosad uklonjeno jer te stare reklame nisu imale posebne dozvole, budući da su ondje stajale, tvrdi, desetljećima.


"Kako će sve završiti ovisi o Gradskom uredu za graditeljstvo i gradonačelniku. Da sam na mjestu te tvrtke i ja bih se isto žalio. Oni su uložili novac u to, dobili dozvole i sad je stigla Odluka kojom se sve reklame trebaju ukloniti s Trga. Ovdje sad imamo legalnu zakonsku proceduru jer tvrtka potražuje svoja prava", rekao je Kosor.

Besplatno reklamiraju inicijativu za zabranu pobačaja

S druge strane zanimljiva je i činjenica kako dotična tvrtka Divinus Victoria besplatno reklamira akciju inicijative "40 dana za život", iako su nam iz dotične inicijative rekli kako iza njih nitko ne stoji i da se ovdje samo radi o mladim vjernicima koji mole za život.

Kad smo nazvali tvrtku rečeno nam je da reklamiraju akciju potpuno besplatno, a na pitanje zašto, odgovorili su nam protupitanjem "A zašto ne bi". Osoba s kojom smo razgovarali odbila nam se predstaviti i rekla da sve možemo pronaći na internetu.

Inicijativa "40 dana za život" pozvala sve da potpišu za referendum Željke Markić

Index je o akciji protiv abortusa već pisao i tada nam je jedan od voditelja Filip Đekić Index rekao kako iza njih formalno ne stoji nikakva udruga te da ih samo podupiru Udruge Betlehem i Djetešce na sunašce. Naveli smo i kako samo metar dalje od ljudi koji mole pred samom bolnicom stoji štand za prikupljanje potpisa za referendum kojeg je inicirala Željka Markić.


Nedugo nakon tog teksta inicijativa "40 dana za život" pozvala je sve da se uključe u prikupljanje potpisa za referendum Željke Markić.

Na Facebooku su napisali "Poručujemo svima onima koji nas žele povezati sa "U ime obitelji" i skupljanjem potpisa za novi referendum da nismo povezani i da djelujemo odvojeno. Mi smo isključivo molitvena inicijativa. No podržavamo svako zalaganje koje je u skladu s kršćansko-demokratskim načelima. Zato tko god želi i može, neka se uključi u skupljanje potpisa za referendum, organiziranje humanitarnih akcija, politiku, caritas i svugdje gdje ce se siriti istinska načela ljubavi i dostojanstva svakog čovjeka!".

Kad se sve uzme u obzir i više je nego očito da iza akcije "40 dana za život" ne stoje samo "obični mladi vjernici".

Inače, tvrtka Divinus Victoria koja besplatno reklamira ovu akciju poznata je i po tome što je lani isto tako besplatno vrtjela reklamu u kojoj se "zahvaljuju" Bogu zbog odluke Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju, a besplatno su reklamirali misu i proštenje u Župi Uznesenja BDM u Stenjevcu.

U blokadi su već mjesecima

Tvrtku Divinus Victoria osnovali su Roman Slovenec, Marinko Stojanović i Davor Denac, a već mjesecima se nalazi u blokadi. Prošle je godine poslovala s minusom od 1,4 milijuna kuna.

Ime Davora Denca spominje se na raznim forumima, a o njemu se govori kao o iscjelitelju i Božjem poslaniku, no zagrebački svećenik fra Smiljan Kožul prozvao ga je varalicom.

Marinko Stojanović punio je stupce crne kronike 1999. godine kad je u jednom disko klubu u Požegi ubio Miljenka Soldu. Stojanović je najprije napao Soldu, koji je zatim izvadio pištolj i ranio Stojanovića u noge. Međutim, i Stojanović je bio naoružan, Soldu je smrtno ranio u trbuh, zbog čega je preminuo u bolnici.

Još poznatiji je po obračunu sa Željkom Kerumom u jednom zagrebačkom kafiću u listopadu 2008. godine. Kerum je u društvu Tomislava Gruice i Ivice Livaje tom prilikom provocirao ekipu u kafiću pa su od Stojanovića i Emira Mehmedagića dobili batine.

Pročitajte više