Zakon po mjeri Crkve: Poljska desnica bi liječnike zbog umjetne oplodnje slala u zatvor

POLJSKA konzervativna opozicijska stranka Zakon i pravda traži da se liječnike kažnjava zatvorskom kaznom za obavljanje izvantjelesnu odnosno "in vitro" (IVF) medicinski potpomognutu oplodnju.

Prema dva prijedloga zakona koje su danas uputili u parlamentarnu proceduru, liječnicima koji obavljaju zabranjenu metodu bi prijetilo i do dvije godine zatvora, dok se pacijenti ne bi kažnjavali. "Treba vrlo jasno reći da je takva praksa neprihvatljiva", kazao je predsjednik stranke PiS Jaroslaw Kaczynski, piše AFP.

Zakon u skladu s naukom Katoličke crkve

Nedavno je stvaranje "djece iz epruvete" Kaczynski usporedio sa pobačajima zato što neki od embrija ostaju neiskorišteni tijekom procesa izvantjelesne oplodnje. Slične prijedloge je poljski parlament već odbio prije dvije godine. Metoda IVF se široko koristi u privatnim poljskim klinikama, ali cijeli trošak postupka snose pacijenti. Kao i u drugim državama, i u Poljskoj joj se snažno protivi Katolička crkva, koja smatra da život počinje začećem.

"Želimo zakon koji će biti u skladu sa učenjem Katoličke crkve koja štiti život", kazao je jedan od predlagača zakona Jan Dziedziczak. Vladajuća centristička Građanska platforma, koja je na vlasti od 2007. godine, pokušava postići konsenzus o ovom pitanju među svojim političarima. Danas su odustali od prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te su najavili da će ga u parlament poslati tek u jesen.

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi. Pobačaj je zabranjen u svim slučajevima, osim kada je trudnoća rezultat incesta ili silovanja, predstavlja zdravstveni rizik za majku ili je fetus ozbiljno deformiran. Zakoni protiv pobačaja su usvojeni 1993. godine, a zamijenili su liberalne komunističke odredbe. Po postojećem zakonu onaj tko obavlja ilegalni pobačaj iza rešetaka može završiti i do dvije godine.

Pročitajte više