Zapalili crkvu: Nasilje nakon ubojstva muslimanskoga klerika u Keniji

Ilustracija: Google Maps

NAKON jučerašnjeg ubojstva muslimanskoga klerika Ibrahima "Roga" Omara, u kenijskog luci Mombasi ljutita je gomila zapalila crkvu.

"Zapalili su crkvu Vojske otkupljenje i sada ih pokušavamo rastjerati suzavcem", rekao je viši policijski dužnosnik AFP-u.

Svjedoci kažu da je policija pucala u zrak kako bi rastjerala gomilu.

Omar i još troje ljudi ubijeni su sinoć kada su se vozili kući nakon molitve. Napad se dogodio dva tjedna nakon krvave talačke krize u Nairobiju kada su muslimanski militanti somalijske skupine al-Šabab ubili preko 65 osoba.

Omarovo ubojstvo podsjeća na ubojstvo Abuda Roga Mohameda prošle godine, nakon čega su uslijedili dani nasilja. Muslimani su za ubojstvo optužili kenijske vlasti, što su one odlučno demantirale. Omar je smatran Mohamedovim nasljednikom jer je propovijedao u istoj džamiji koja je poznata po okupljanju radikalnih muslimana.

Radikalni islamski klerik Abubaker Šarif Ahmed komentirao je sinoćnje ubojstvo optuživši policiju. "Trebali bi nam reći što se dogodilo u Nairobiju, a ne ubijati nevine muslimane", rekao je novinarima.

"Policija nema ništa s pucnjavom. Mi tako ne radimo", rekao je zapovjednik policije u Mombasi Robert Kirut.

Pročitajte više