Zaplijenjene kornjače čančare vrijedne gotovo milijun kuna

Foto: zgzoo.com

GOTOVO milijun kuna vrijednost je 228 živih i 20 uginulih jedinki kornjača čančara koje su policajci u suradnji s veterinarskom službom i inspekcijom zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode zaplijenili od nekoliko hrvatskih državljana u Vukovaru.

Kopnena kornjača čančara strogo je zaštićena vrsta koja je ugrožena zbog gubitka pogodnog staništa te zbog sakupljanja, odnosno uzimanja iz prirode. Veliki broj sakupljenih kornjača bude ozlijeđen tijekom hvatanja i transporta, nakon čega se dio jedinki često drži kao kućni ljubimac, a od neki primjeraka izrađuju se okviri naočala, kopče i slično. U akciji u Vukovaru zaplijenjeno je 20 uginulih i 228 živih jedinki u vrijednosti od 992.000 kuna.

"Veterinarska služba će žive kornjače privremeno zadržati u karanteni, a uginule jedinke neškodljivo zbrinuti sukladno veterinarskim propisima. U dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom, protiv počinitelja će biti podignuta kaznena prijava.

Inspekcija zaštite prirode u 2013. godini zaplijenila je 514 primjeraka zaštićenih životinjskih vrsta te 16 predmeta izrađenih od derivata zaštićenih vrsta. Najveći broj zapljena odnosio se na žive primjerke strogo zaštićenih vrsta zavičajnih vrsta ptica iz porodice zeba te na kornjače čančare", priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Pročitajte više