Zaposlenici u njemačkim vrtićima traže 10 posto veće plaće, štrajk do ispunjenja zahtjeva

Screenshot: phoenix/YouTube

ZAPOSLENICI u njemačkim vrtićima započeli su "štrajk bez vremenskog ograničenja" kojim traže povećanje plaća od 10 posto.

Štrajk u organizaciji sindikata Verdi i druga dva sindikata u javnom sektoru započeo je u petak i direktno utječe na pregovore oko plaća za oko 240.000 ljudi zaposlenih u sektoru dječje skrbi.

"Nama u Njemačkoj treba rasprava o vrijednosti rada onih koji brinu za edukaciju u najmlađoj dobi," rekla je federalna ministrica obitelji Manuela Schwesig koja podržava štrajk.

Državne vlasti traže da se zaposlenici vrate pregovorima i pozivaju na "kompromis umjesto eskalacije".

Stephan Articus, šef udruge Städtetag koja zastupa interese lokalne uprave kaže da je "štrajk u tako osjetljivom području kakav je dječja skrb posebno štetan za roditelje i njihovu djecu".

Njemačka, gdje se "depresija plaća" sustavno provodi već duže od desetljeća, trpi i šesti dan štrajka strojovođa, koji također traže povećanje nadnica.

Berlinski list "Tagesspiegel" piše da se sindikat Verdi fokusirao na "industrijske akcije u uslužnim djelatnostima".

Znanstvenik Heiner Dribbusch s Instituta Hans-Böckler koji je povezan sa sindikatima kaže da su kolektivni ugovori u poslijeratnoj Njemačkoj "fragmentirani" zbog trendova kakvi su outsourcing i masovno zapošljavanje u prekarnim "mini poslovima".

Pročitajte više