Zašto Zagreb nema EU novca: Bandić angažirao povjesničarku, biologa, kemičarku i kriminologa!

Screenshot: YouTube, Grad Zagreb Foto: Facebook (Milan Bandić)

VELIKA većina oporbenih kritika na rad Milana Bandića u njegovom vođenju Grada Zagreba svodi se na gotovo nikakvo korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Oporba se tako pita je li Grad Zagreb "jednostavno prebogat pa ne želi koristiti sredstva koja su nam pružena?".

Prijedlog Skupštini za osnivanje tijela koje će pratiti EU projekte

Sukladno kako kažu "katastrofalnim rezultatima", zagrebački SDP predložio je nedavno Skupštini Grada Zagreba radno tijelo za praćenje provedbe projekata koji se financiraju fondovima Europske unije, a kako bi se barem nešto promijenilo.

No, možda je upravo problem u Bandićevim kadrovima jer je za šeficu Ureda za programe i projekte Europske unije postavio Jelenu Ricov, inače povjesničarku umjetnosti koja je diplomirala s radom "Interpolacija moderne arhitekture u zagrebačkom Donjem gradu".

Ricov je postavljena kao pročelnica u rujnu prošle godine, a do tada je radila u naftnom gigantu Ini gdje je bila "stručnjak za strateško komuniciranje".

Glavna stranica Grada Zagreba za Eu fondovima - nefunkcionalna

Jelena Marković, diplomirani inženjer kemije pomoćnica je pročelnici Ricov, dok je za zamjenika izabran Miljenko Sedlar s diplomom diplomiranog inženjera biologije koji također dolazi iz Ine! No, ni tu nije kraj "stručnim kadrovima" s obzirom da se kao voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu projekata već duže vrijeme vodi Marko Helfrih, po vokaciji - kriminolog.



Običaj je na takva mjesta postaviti nekoga sa znanjem ekonomije ili prava, no Bandić je uvjeren kako će upravo ovi ljudi gradu Zagrebu donijeti EU novce.

O zapuštenosti ovog vrlo važnog tijela možda i najbolje svjedoči činjenica da je posebna stranica Grada Zagreba namijenjena Europskoj uniji i fondovima već mjesecima "under construction"!?

Posljednja vijest iz domene fondovi Europske unije i Grada Zagreba datira još iz lipnja 2013. godine, a govori o "Prekograničnom posjetu Saveza općina i gradova BiH".  Dakle iz vremena kada Hrvatska nije ni bila u Europskoj uniji.

Odobrena samo 3 projekta!?

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a, čelnik te organizacije Davor Bernardić naglasio je da Grad Zagreb u 2013. ima odobrena samo 3 projekta, a samostalno nije nositelj niti jednog od tih projekata.

"Pitanje gospodarenja otpadom - najveće i najvažnije pitanje, može se financirati novcima Europske unije, a odgovorni se ponašaju kao da nam ta sredstva ne trebaju, kao das u zagrepčani prebogati i imaju višak novaca. Da su uspjeli iskoristiti samo pedesetak milijuna eura, što je i više nego realno, mogli smo prepoloviti prirez u Gradu Zagrebu što bi značilo da svakom građanu u prosjeku ostaje oko 1200 kuna godišnje više", tvrdi Bernardić.

Ricov: Pripremamo se


Iz zagrebačkog ureda odbijaju optužbe kako zapravo na rade ništa.

"Tek s potpisivanjem Partnerskog sporazuma između RH i Europske komisije biti poznati svi elementi koji definiraju kriterije za prijavu određenog projekta za sufinanciranje iz sredstva strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU, te da neovisno o tome Grad Zagreb poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi u trenutku otvaranja natječaja imao projekte spremne za prijavu", kaže pročelnica Ricov za Index dodajući da Ured za programe i projekte Europske unije kontinuirano pruža stručnu podršku gradskim upravnim tijelima u planiranju, pripremi i provedbi projekata sufinanciranih iz pretpristupnih fondova i programa Europske unije.

Ključne aktivnosti Ureda danas su usmjerene na pripreme za korištenje instrumenata Kohezijske politike Europske unije – strukturnih fondova i Kohezijskoga fonda,kažu nam iz ovog zagrebačkog ureda.

NIsmo imali mogućnosti...

"Kad su u pitanju veliki infrastrukturni projekti koje Grad Zagreb planira prijaviti za sufinanciranje kroz strukturne fondove i Kohezijski fond, u tekućem periodu aktivno se priprema nekoliko projekata od kojih bismo u ovom trenutku izdvojili Projekt Zagreb – razvoj sustava vodoopskrbne i odvodnje te Centar za gospodarenje otpadom uz nekoliko projekata iz područja upravljanja i unaprjeđenja prometa i informacijske i komunikacijske tehnologije", kaže pročelnica Ricov u pismenom odgovoru na upit Indexa.



Ricov naglašava i da Grad Zagreb radi svoje razvijenosti u okviru programa pretpristupne pomoći nije imao mogućnost sudjelovanja u korištenju sredstava za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata.

EU u prošloj godini sufinancirala 280 milijuna kuna

"Shodno tome, Zagreb se orijentirao na raspoložive instrumente pretpristupne pomoći u okviru kojih je iskoristio značajna sredstva Europske unije, te je konkretno tijekom 2013 godine proveo projekata u vrijednosti oko 350 milijuna kuna, od čega je EU sufinanciranje iznosilo oko 280 milijuna kuna", kaže pročelnica.
 

Pročitajte više