Zašto je Lovrić Merzel nedodirljiva i zašto Milanović šuti: Štite je predsjednik i dva ministra s kojima se privatno druži!

Foto: PIXSELL (Robert Anić, Nikola Čutuk, Goran Kovačić); hrsvijet.net

KAKO doznaje Index, u vikendici županice Marine Lovrić Merzel nedavno se na privatnom druženju zabavljao vrh hrvatske politike, a između ostalih uzvanika viđeni su i predsjednik Ivo Josipović te ministar financija Slavko Linić.
 
Privatna zabava u vikendici koja se nalazi u mjestu Selište kod Petrinje događala se pod budnim okom policijskog osiguranja. Iako smo pokušali dobiti službenu potvrdu ove informacije te doznati koliko je stajalo osiguranje štićenih osoba s obzirom na lokaciju,  to nažalost nismo uspjeli saznati.
 
 
Lovrić Merzel: To je moja osobna stvar!
 
Naime, županica Lovrić Merzel u kratkom odgovoru tvrdi da u svojoj vikendici ne održava poslovne sastanke. No, privatno je nešto sasvim drugo. 
 
"Ne želeći potvrditi niti demantirati ističem da je to moja osobna stvar!", tvrdi čelnica Sisačko-moslavačke županije kada smo je upitali o naravi susreta s predsjednikom Josipovićem i ministrom Linićem na zabavi u njenoj vikendici. Ured predsjednika Ive Josipovića također tvrdi da predsjednik nije bio na poslovnom sastanku u objektu u Selištu kod Petrinje u vlasništvu županice Marine Lovrić-Merzel. No, je li bio na privatnoj zabavi ne žele, kao ni županica, ni potvrditi ni demantirati.
 
Ured predsjednika: Nemamo evidenciju o privatnim posjetima Josipovića!?
 
 
"O tome da li je Predsjednik Republike bio ili nije bio u nekoj privatnoj posjeti, Ured predsjednika RH ne vodi evidenciju i o privatnim aktivnostima Predsjednika Republike ne daje informacije", kažu nam iz Ureda predsjednika dodajući kako se troškovi osiguranja štićenih osoba osiguravaju u Državnom proračunu RH.
 
Valja naglasiti kako smo o privatnoj zabavi u vikendici imali saznanja još prije dva tjedna, točnije 24. listopada u jeku afere županice Merzel, koja je odlučila kupiti skupocjeni automobil o trošku državnog proračuna.
 
Prije točno dva tjedna poslali smo službene upite, no nakon osam požurnica na adresu Sisačko-moslavačke županije i na Ured predsjednika, odgovore smo i od Josipovića i od Lovrić Merzel dobili danas, svega par sati prije isteka zakonskog roka. I to nakon što smo se pozvali na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama te najavili pravne korake u slučaju da se ogluše o zakon i ignoriraju odgovore.  
 
Isto tako valja naglasiti kako su odgovori iz Pantovčaka i Siska su vrlo slični. Oboje negiraju poslovni sastanak u vikendici, sakrivši se iza privatnog sastanka za što nisu dužni davati odgovore. No, je li baš tako? 
 
 
SDP ne želi o tome, a šute i Vlada i premijer 
 
Za početak valja naglasiti da je izostala bilo kakva reakcija vrha SDP-a na aferu Lovrić Merzel  vezana za kupovinu skupocjenog automobila. U vrijeme dok je oporba tražila njenu ostavku nitko s vlasti nije nimalo kritizirao županicu.
 
Osim zabava u vikendici, kojih je kako saznajemo bilo više, ministar financija Slavko Linić vjenčani je kum Lovrić Merzel, a isto tako kumstvom je vezana i za ministra rada Miranda Mrsića pa ne treba čuditi izostanak bilo kakve reakcije Vlade koja najavljuje rezove, a nema snage ni najmanje kritizirati županicu i njenu želju za luksuzom. 
 
Da je tome tako, odnosno da županica uživa zaštitu vrha države, dokazuje i činjenica da još uvijek čekamo odgovore iz ureda predsjednika Vlade na vrlo kratko pitanje a to je  "koji je stav Vlade po pitanju nabavke luksuznog automobila Audija A6 vrijednog skoro pola milijuna kuna za potrebe županice Marine Lovrić Merzel?". Podsjetimo i da se niti SDP nije bavio pitanjem Lovrić Merzel. 
 
Trebali bi joj ispitati imovinu, a ne zabavljati se na njenim zabavama
 
No puno je opasnija priča o imovini Lovrić Merzel. Naime, u travnju ove godine Ivo Žinić i Željko Krapljan, županijski HDZ-ovci, su Državnom odvjetništvu dostavili foto-dokumentaciju imovine Lovrić Merzel koje se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna, te tvrde da je riječ o sumnjivom bogaćenju. Radi se o vrlo ozbiljnim optužbama gdje su uz katastarske izvode iz kojih su vidljivi vlasnici zemljišta i nekretnine predočene i fotografije objekata.
 
Naravno, među onima koji bi trebali ispitati imovinu županice Lovrić Merzel je i Ministarstvo financija odnosno Porezna uprava. No, dok su stvari posložene ovako kako jesu županici je dovoljna i izjava da nije ništa kriva.  
 
Ako je u jeku afere Lovrić Merzel toliko jaka da u svoju vikendicu na privatne zabave dovodi predsjednika države i ministra financija što možemo od ovog očekivati? Smiju li se zapravo predsjednik i ministri mimo službenog protokola uopće privatno sastajati s takvom osobom dok se ne utvrde sve činjenice? Kod nas očigledno mogu, a mogu i izbjegavati odgovore na pitanja javnosti tvrdeći da je to privatna stvar.  

Pročitajte više