Zašto je Vlada okrenula ploču? "Umjesto da narodu kažu istinu o povlačenju vojnika s Golana, izabrali su instant rješenje"

Foto: Dragan Matić/Cropix

VOJNI analitičar Igor Tabak za Index je komentirao moguće razloge zašto je premijer Milanović krivnju za pogoršano stanje sigurnosti hrvatskih vojnika na Golanskoj visoravni "svalio" na tekstove objavljene u New York Timesu o trgovini oružjem između Hrvatske i Sirije. Baš kao ni većini javnosti, niti Tabaku nije potpuno jasno koji su bili Milanovićevi razlozi za iznošenje takvih tvrdnji.

"Zašto je Vlada izabrala jednostavnije, instant rješenje umjesto legitimne argumentacije da se stanje sigurnosti na Golanu općenito pogoršalo otkako je u Siriji izbio rat prije godinu i pol dana, to mi je nedokučivo", kaže Tabak za Index.

Kako objašnjava, javnosti su poznati podaci da broj incidenata na Golanskoj visoravni u posljednje vrijeme rapidno raste.

"To nije nikakva tajna. Nakon priča koje su se pojavile krajem veljače, usprkos višednevnoj talačkoj krizi Filipinci su i dalje tamo, Japanci su se povukli. Sigurnosna situacija je ozbiljno pogoršana", objašnjava Tabak. Dodaje i kako je činjenica da je Vlada sve do jučer skrivala prave razloge povlačenja još čudnija budući da stanovnicima naših područja nisu toliko nezamislive situacije koje su se na Golanu događale - zaustavljanje vojnika, njihovo razoružavanje i slično.

Zašto je Vlada skrivala prave razloge?

Povlačenje vojnika s Golanske visoravni zbog teške situacije koja je tamo nastala potpuno je legitiman razlog, objašnjava Tabak. Ipak, Vlada je odlučila, sve do jučer, te razloge skrivati i krivnju "prebaciti" na tekstove u New York Timesu. Zašto? Nikome zapravo nije jasno, jer opravdanog razloga nema.

"Ono što je sporno je činjenica da se i jučer, tijekom saborske rasprave, ponovno prešlo preko činjenice da je sigurnosna situacija u Golanu narušena i da je broj incidenata porastao. Tek na samom kraju rasprave, i to na upit jednog od zastupnika, je došlo do temeljitog obrata priče. Priče o NY Timesu postaju potpuno sporedne te su izneseni pravi razlozi", kaže Tabak.

Podsjetimo, Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra jučer je otkrila prave razloge povlačenja hrvatskih vojnika s Golana. "Tijekom mjeseca veljače dogodilo se devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, a jednako tako su se tijekom veljače dogodila i tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga je donesena odluka o povlačenju", kazala je Tafra i time opovrgnula tvrdnje premijera Milanovića, koji je krajem veljače izjavio da je sigurnost vojnika na Golanu postala upitna nakon objave tekstova o prodaji oružja Siriji u New York Timesu.

Josipović: Izgredi nisu razlog povlačenja

Predsjednik Ivo Josipović danas je potvrdio da su hrvatski vojnici sudjelovali u tri izgreda na Golanskoj visoravni. O njima se u javnosti nije govorilo zbog sigurnosti vojnika, rekao je, te demantirao da su izgredi bili razlog povlačenja hrvatske vojske.

"Razlog je objava informacija koja je mogla promijeniti percepciju naših vojnika kao neutralnih od strane lokalnih snaga. To je dramatično promijenilo mogućnost ugroze. I zato smo premijer i ja, a prihvatio je i Sabor, donijeli odluku koja je bila jedina moguća s obzirom na stanje na terenu i opremljenost naših vojnika", rekao je Josipović.

MORH: Natpisi u novinama utjecali su na odluku o povlačenju


"Tijekom 2013. godine, u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a zabilježeno je ukupno tri incidenta bez posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH, tijekom kojih je nastala materijalna šteta, a o čemu je na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji.

Imajući u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima, mogla se, vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF. Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije", stoji u reakciji Ministarstva obrane.

Pročitajte više