Zašto svećenika pedofila iz Bibinja Crkva prije 16 godina nije prijavila policiji?

BIVŠI dugogodišnji župnik u Bibinjama don Nedjeljko Ivanov, kojega je nekoliko muškaraca optužilo za seksualno zlostavljanje dok su bili djeca, nije u pritvoru nego u svećeničkom domu.

"Policijska uprava zadarska o ovim događajima nije zaprimila službene prijave, ni od oštećenih osoba ni od institucija", kazao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan što znači da bi navodna pedofilska nedjela don Nedjeljka mogla završiti u zastari, piše RTL.  Podsjetimo, o zlostavljanju Bibinjskog svećenika je 37-godišnji Josip Lisica, koji danas živi u Švicarskoj, progovorio još prije osam godina.

Prije 16 godina ga maknuli zbog pedofilskog skandala?

No na te navode nisu reagirale ni Crkva ni policija. "On me je počeo ispitivati koliko sjemena izlazi vani, koliko ejakuliram. Je li to mala žičica ili velika? Imam li dlačice oko spolnih organa? On se pri tome tako uzbudio i počeo je sam otkopčavati moje hlače", kazao je Lisica koji je optužio Ivanova da ga je zlostavljao u djetinjstvu.


Na sve ovo Ivanov nije ništa izjavio, ali o cijelom slučaju šuti i Katolička crkva, a navodno su za cijeli slučaj znali još prije 16 godina kada su Ivanova zbog navodne pedofilske afere maknuli iz Bibinja. Niti tada, kao ni danas, Ivanova nisu prijavili niti Papi, a ni policiji.

Papa poslao dekret biskupima da prijavljuju svećenike

Crkveni zakon šutnje tada je bio jači od mogućnosti da spase nevinu zlostavljanu djecu. Valjda kako bi spriječio takvu praksu u Katoličkoj crkvi, Papa je prošle godine biskupima poslao dekret da svakog kolegu optuženog za pedofiliju prijave policiji.

Unatoč tome, zadarska policija je za slučaj don Nedjeljka doznala od novinara. Na kraju bi svo navodno zlostavljanje don Nedjeljka moglo ostati potpuno neistraženo i u zastari, a žrtvama će zadovoljština biti samo činjenica da je tajna ipak otkrivena.

Pročitajte više