Zastupnici se vraćaju u saborske klupe: Prosvjedovanje na Markovom trgu prvo "na meniju"

NAKON  proljetne stanke saborski zastupnici u srijedu nastavljaju s radom. Jedna od tema bit će i vraćanje prosvjeda na Markov trg.

Na dnevnom redu saborske sjednice je Vladina odluka da se dozvoli prosvjedovanje na Markovom trgu, u dnevnim terminima od 8 do 20 sati i za najviše 1500 sudionika. Zeleno svjetlo parlamenta trebao bi dobiti i nasljednik Zlatka Komadine na mjestu ministra prometa, pomorstva i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić.

Zastupnici će, pak, do daljnjeg imati mogućnost ispravljanja netočnog navoda. Saborsko predsjedništvo nije se prošli tjedan uspjelo dogovoriti oko njegova ukidanja i osnaživanja instituta replike. Dogovoreno je tek da oko izmjena Poslovnika treba postići konsenzus.

Za konsenzus, ali protiv ukidanja ispravka netočnog navoda, su u HDZ-u, poručila je predsjednica stranke Jadranka Kosor. "To je apsolutno i potpuno onemogućavanje zastupnika da isprave neistine, pa čak i da reagiraju na izrečene laži, što se nažalost često događa", kazala je Kosor.

Na razmatranje će i prijedlog laburista da se saborske sjednice ne mogu prekidati na dulje od pet dana. Inače, zastupnici su zadnju sjednicu imali 16. ožujka. Iako su s radom trebali početi već nakon uskrsnih blagdana, sjednica je na kraju ipak prolongirana za nekoliko dana. Kao razlog vladajući su naveli zakone koji su u proceduri, i koji ne bi bili gotovi na vrijeme.

A cilj im je da se svi zakoni koji su povezani izglasaju istog dana. Sve to nije prošlo bez očekivane reakcije oporbe, prvenstveno HDZ-a. Obzirom da je od 23 točke dnevnog reda tek sedam predložila Vlada, od čega šest ide u hitnu proceduru, iz HDZ-a su zaključili da se u Banskim dvorima nisu 'pretrgli od posla'.

Pročitajte više