Završeno 2D skeniranje: Ministar Vrdoljak najavio eksploataciju hrvatskog podmorja!

Foto: Hina

MINISTARSTVO gospodarstva objavilo je da je uspješno završeno hrvatsko seizmičko snimanje 2D tehnikom, provedeno na glavnini hrvatskog dijela Jadrana. Tijekom petomjesečnog projekta po prvi su puta u Hrvatskoj prikupljeni suvremeni long-offset podaci duž profila od 15.000 km. Prikupljanje seizmičkih podataka obavila je kompanija Spectrum Geo Ltd.

Prikupljanje seizmičkih podataka počelo je u rujnu 2013., a dovršeno je 20. siječnja 2014.  Sada slijedi obrada podataka, a konačni obrađeni podaci bit će dostupni do travnja 2014.

Završetkom tog projekta Republika Hrvatska uspostavit će data room sa seizmičkim podacima iz Jadrana, koja će se za potrebe naftnih kompanija otvoriti u veljači 2014. Sastavni dio data rooma bit će  seizmički podaci koje Hrvatska već posjeduje, kao i seizmički podaci koje je snimio Spectrum.

"Upravo Spectrumovo snimanje pružilo nam je potrebne podatke. Još je važnije to što podaci jasnije ukazuju na obećavajuće ugljikovodične nakupine u geološkim strukturama hrvatskog Jadrana. Na temelju podataka dobivenih u ranim fazama obrade, već sada možemo zaključiti kako postoji značajan potencijal za pronalaskom još neotkrivenih zaliha nafte i plina, duž cijele hrvatske strane Jadrana", izjavio je ministar Ivan Vrdoljak te dodao da je zadovoljan obavljenim poslom.

Ministar je najavio kako se objava javnog natječaja za dodjelu koncesija za Jadran očekuje u drugom tromjesečju 2014. godine.

"Prije toga definirat ćemo blokove koji će se ponuditi svim kompanijama zainteresiranim za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Republici Hrvatskoj. Također ćemo objaviti visinu koncesijskih naknada te pripremiti natječajnu dokumentaciju i kriterije odabira", zaključio je Vrdoljak.

Podsjećamo, ovaj projekt privukao je veliku pozornost je vlada nije provela javni natječaj za prikupljanje podataka. Uz to, brojni stručnjaci ukazali su na štetu koju podmorskom ekosustavu nanosi skeniranje podmorja sa zvučnim topovima.

Pročitajte više