Završne riječi na suđenju za aferu Sibinj: Uskok traži da se svi optuženici proglase krivima

Foto: Arhiva

USKOK je danas predložio da se svih šest okrivljenika optuženih za korupciju na štetu općine Sibinja i državnoga proračuna proglase krivima jer je, kako je u završnoj riječi na osječkome Županijskom sudu rekla zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić, u svim provedenim dokazima utvrđeno je da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

Bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, umirovljenoga generala Mladena Kruljca, bivšeg načelnika općine Sibinja Ivicu Batinića te bivšeg člana općinskoga poglavarstva Ivana Miškovića tereti se da su zloporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela Sibinj oštetili za više od 58 milijuna, a državni proračun za više od tri milijuna kuna.

Zbog sumnje u zloporabu sa zemljištem u zoni maloga gospodarstva u Sibinju, kod Slavonskoga Broda, optuženi su i poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić istaknula je u trosatnome završnom govoru kako je svim provedenim dokazima, uključujući i preslušane snimke telefonskih razgovora, snimljenih tijekom tajnog praćenja okrivljenika, utvrđeno da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti u optužnici.

Rekla je kako je Općinsko vijeće Sibinja trebalo odrediti kriterije za objavljivanje natječaja i izabrati povjerenstvo koje će odabrati najpovoljnije ponude, ali ključne odluke o prodaji zemljišta donijeli su samostalno Batinić i Mišković.

U pet golemih parcela prodano je 360 tisuća metara čevornih zemljišta, što pokazuje da su mali gospodarstvenci, zbog kojih je država darovala zemljište za izgradnju zone maloga gospodarstva, bili isključeni iz natječaja.

Fumić je dodala kako su natječaji raspisani u siječnju 2007. i svibnju 2008. u "Vjesniku", da nisu raspisani ni u jednom lokalnom glasilu te da je rok za prijavu bio samo 8 dana, a vrijednost zemljišta određena je proizvoljno, bez procjene vještaka.

Ocijenila je kako su parcele dobile tvrtke čija djelatnost nije bila proizvodna, zanatska i uslužna, među ostalim i one koje su se bavile prometom nekretnina, zbog čega je načelnik općine Batinić pokrenuo promjenu urbanističkog plana. Nekim kupcima koji još nisu potpuno isplatili ugovorenu kupoprodajnu cijenu, omogućio se upis vlasništva u zemljišne knjige, rekla je Fumić.

Među ostalim je istaknula i kako preslušani telefonski razgovori pokazuju da su Batinić i Mišković bili svjesni počinjenih nepravilnosti te da su bili u panici zbog početnih policijskih izvida, o čijem su tijeku izvješćivali Kruljca.

Rekla je da je u srpnju 2007. načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić u zapovijedi odredio da se, na temelju godišnjeg plana uporabe inženjerejskih postrojba, one mogu koristiti samo za radove, koji su sastavni dio te zapovijedi, a izričito je zabranjena uporaba za radove koji nisu za potrebe vojske. Iako su dopušteni bili samo radovi na obnovi Tvrđave u Slavonskome Brodu, a nigdje se ne spominje Sibinj i zona maloga gospodarstva, Fumić je rekla kako je Kruljac u rujnu 2007. donio zapovijed o radovima kako bi pružio pomoć poglavarstvu Slavonskoga Broda, a unio je i radove na području Sibinja.

Time je postupio protivno zapovijedi načelnika GS Lucića. U obrani je Kruljac naveo kako mu je to zapovjedio baš on. "Ako to odgovara istini, zbog čega to nije unio u svoju zapovijed?" upitala je Fumić.

U očitovanju općine Sibinja navodi se kako je 33. inženjerijska brigada HV-a angažirana na temelju usmene zamolbe Batinića i Miškovića okrivljenome Kruljcu, što potvrđuju i preslušane snimke telefonskih razgovora.

Kako je zaključila Fumić, radilo se o modelu jefitnog prvokupa državnog zemljišta u dogovoru s čelnicima lokalne samouprave te podizanju njegove vrijednosti izgradnjom infrastrukture, a cilj je bio pojedinim tvrtkama pribaviti visoko vrijedno građevinsko zemljište uz autocestu.

Zorka Fumić je predložila da se svi optuženici proglase krivim i osude, a da se, s obzirom na nezakonito stečenu korist, u cijelosti prihvate imovinsko-pravni zahtjevi RH i općine Sibinja.

Batinićev odvjetnik Dražen Matijević ocijenio je kako se u optužnici nigdje ne mogu pronaći činjenice koje pokazuju kako je nastala šteta za općinu Sibinj i državni proračun te da ničim nije dokazano postojanje dogovora da se određenim trgovačkim društvima, na unaprijed dogovorenim natječajima, omogući stjecanje vlasništva nad visokovrijednim parcelama građevinskog zemljišta. Budući da na natječaje o prodaji zemljišta nije bilo prigovora, da je općina je od toga prihodovala više od 14 milijuna kuna, a da optuženik Batinić nije mogao utjecati na daljnju preprodaju zemljišta, Matijević je predložio da se njegova branjenika oslobodi.

Suđenje se nastavlja sutra završnim govorima branitelja ostalih okrivljenika.

Pročitajte više