Završnica slučaja koji je podigao SAD na noge: Zimmerman neće biti optužen za rasistički zločin

Screenshot: YouTube

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da odustaje od progona za rasistički zločin protiv Georgea Zimmermana, ranije oslobođenog optužbe za ubojstvo mladog crnca Trayvona Martina na Floridi 2012.

Ministar pravosuđa Eric Holer je naglasio u priopćenju da je smrt Trayvona Martina "teška tragedija", ali je tijekom istrage zaključeno kako nema dokaza da je Zimmerman ubio maloljetnog Afroamerikanca zbog rasne netrpeljivosti, pa mu se neće suditi za kršenje građanskih prava.

Zimmerman, bivši dragovoljac u policijskom programu "nadzora susjedstva", bio je u ophodnji u četvrti Sanford na Floridi 26. veljače 2012. kada je nakon kratke svađe ubio nenaoružanog 17-godišnjeg crnca Taryvona Martina koji je izašao kupiti bombone.

Ministarstvo pravosuđa je pokrenulo saveznu istragu s ciljem da se utvrdi jesu li postojali rasistički motivi za Zimmeramnov potez. Savezni istražitelji su ispitali 75 svjedoka, uz pomoć balističkih stručnjaka i ponovo proučili Zimmermanove izjave.

Nema dokaza za optužbu za mržnju


"Ako je nakon temeljite savezne istrage zaključeno da ne postoje dokazi za optužbu za mržnju, prerana smrt tog mladog čovjeka nalaže nam da nastavimo dijalog i da se ne bojimo suočiti s problemima i napetostima koje je iznijela na površinu", rekao je Holder.

Taj je slučaj pokrenuo prosvjede diljem Amerike, a odluka suda donesena je u posebno napetom ozračju nakon niza spornih postupanja policije prema crncima.

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su protiv odluka o odustajanju od procesa protiv bijelih policajaca odgovornih za smrt crnaca u Fergusonu i u New Yorku.

Pročitajte više