Zbog Zagrepčanke Dore ranjene u Siriji policija istražuje ima li u Hrvatskoj islamističkih radikala

Foto: RTL

MINISTARSTVO unutarnjih poslova je, kako neslužbeno doznaje RTL, pokrenulo istragu o mogućem prisustvu radikalnih islamista u Hrvatskoj. Policijska istraga navodno je pokrenuta nakon što je objavljeno da je Zagrepčanka Dora Bilić ranjena u Siriji, gdje se borila na strani islamista.

Prema dosad prikupljenim informacijama, policija vjeruje da u Hrvatskoj nema direktne prijetnje od islamističkih napada. U našoj zemlji, naime, ne postoje centri za regrutiranje potencijalnih boraca koji su se spremni pridružiti Islamskoj državi. No, nekoliko pojedinaca za koje se smatra da bi mogli biti povezani s ekstremističkim skupinama svejedno su pod posebnom prismotrom policije.

Ne zna se kada je točno Zagrepčanka Dora prešla na Islam i u kojem se trenu pridružila islamističkim radikalima. Odmah nakon srednje škole se 27-godišnja Dora preselila u London, a zadnjih pet godina uopće se nije vraćala kući. Navodno se dvaput udavala, a u Siriji boravi od prošle godine.

"Teško je nešto reći, šta se to događa u osobi da se odluči na ovakvo nešto", kaže za RTL susjed obitelji Bilić, Milan Brkić.

"Ova djevojka, to je, ja mislim, čisti avanturizam potaknut mladošću. Ono što je zanimljivo je da su regrutni centri recimo Beč i London, što su visoko razvijeni stari gradovi zapadne civilizacije", izjavio je sociolog Tarik Kulenović.

Pročitajte više