Zbog eskalacije nasilja u Ukrajini izvanredno se sastaju ministri EU

Foto: FAH

MINISTRI vanjskih poslova zemalja EU u Bruxellesu će na izvanrednom sastanku raspravljati o stanju na istoku Ukrajine i novim sankcijama Rusiji.

Uoči sastanka šefova diplomacije članica Europske unije Reuters je objavio nacrt izjave u kojoj se 28 ministara slaže da se prošire sankcije Rusiji. Razlog eventualnih sankcija i sastanka je eskalacija nasilja na istoku Ukrajine gdje se vojska i pobunjenici bore za strateške položaje.

Inače, dan uoči sastanka europskih ministara američki ministar financija Jacob Lew izjavio je u Kijevu da zbog nastavka nasilja na istoku Ukrajine i SAD mogle proširiti sankcije protiv Rusije. Tek će se vidjeti i je li Unija jednoglasna po ovom pitanju obzirom da se nova grčka vlada s Ciprasom na čelu ali ministrom vanjskih poslova Nikosom Kotziasom, protivi sankcijama.

Grčka vlada ranije je upozorila da izjava u ime čelnika Unije u kojoj se prijeti novim sankcijama Rusiji, nema njihovo odobrenje. Američki ministar financija Jacob Lew izjavio je u Kijevu da bi se zbog nastavka nasilja na istoku Ukrajine sankcije protiv Rusije mogle proširiti. O stanju u Ukrajini poseban sastanak sutra će održati ministri vanjskih poslova EU, a Reuters donosi da se planira proširenje sankcija na nove pojedince i za pola godine produženje mjera nametnutih u ožujku prošle godine.

Ministri će od EK zatražiti da proširi listu imena koje bi obuhvatile sankcije. Inače, protivljenje novim sankcijama izrazila je nova Grčka vlada i upozorila da izjava u ime čelnika Unije u kojoj se prijeti novim sankcijama Rusiji, nema njihovo odobrenje.
 

Pročitajte više