Zbog izjava Sanadera, Mesića i Bajića država mora bivšem dopredsjedniku HFP-a isplatiti odštetu od 150 tisuća kuna!

Foto:  Arhiva

ZBOG izjave bivšeg ravnatelja policija Marijana Benka "Da bi popili kavu s vama i pustili vas u igru, u namještanje poslova za kupnju imovine iz HFP-a, bilo je potrebno platiti 50 tisuća eura" i izjave tadašnjeg premijera Ive Sandera "U Fondu za privatizaciju posrijedi je bio organizirani kriminal. Ne mora biti da su u svakom projektu zajedno sudjelovala trojica potpredsjednika Fonda, ali vjerojatno je da je svaki od njih radio s nizom drugih ljudi, pa se u tom smislu može govoriti o organiziranom kriminalu", kao i izjave tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića  "Istraga o korupciji će se proširiti i na druge institucije, nije dovoljno riješiti samo Hrvatski fond za privatizaciju. On je centar korupcije, no kao hobotnica proširen je dalje. Akcija Maestro samo je jedan pravac djelovanja, a bit će ih više. Melodija se zna i uštimava, a i partitura je zadana. Tri tenora dobit će orkestar", i izjave glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića "Samo da bi započeli ikakav razgovor o poslu, tražili su 50 tisuća eura, kako su govorili, za kavicu", država mora isplatiti bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Robertu Peši 150 tisuća kuna! 
 
Kako piše Novi list najviši državni dužnosnici govorili su o krivnji Roberta Peše i time se ogriješili o "presumpciju nevinosti", a zagrebački sud uvažio je tako mišljenje te donio presudio u korist Peše. "Presumpcija nevinosti" pravo je da se svakoga mora smatrati nevinim dok mu se ne dokaže krivnja u skladu sa zakonom. O ovom slučaju već se očitovao Europski sud za ljudska prava koji je ocijenio da su izjave najviših državnih dužnosnika "prejudiciranje ocjene činjenica od strane nadležne sudbene vlasti". 
 
"Nakon uhićenja Peša je bio izložen medijskom linču potaknutom od strane najviših državnih dužnosnika", zaključio je zagrebački sud. Kako podsjeća Novi list Peša je u aferi Maestro zbog korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju najprije bio osuđen na dvije godine zatvora, no u ponovljenom postupku pravomoćno je oslobođen krivnje. 
 
 
 
  

Pročitajte više