Zbog nepotizma smijenjen predsjednik osječkog Gradskog vijeća

Ilustracija: HR Foto (Kristijan Cimer)

DODANAŠNJEM predsjedniku osječkog Gradskog vijeća Josipu Vrbošiću voda je danas došla do grla. Više nije predsjednik osječkog Gradskog vijeća, a nepovjerenje mu je izglasano na današnjoj burnoj sjednici. Sve je počelo zahtjevom oporbe da se u dnevni red uvrsti točka o Vrbošićevoj smjeni zbog nepotizma i zapošljavanja obitelji u osječkom Vodovodu, što je HDSSB odbio. Napustili su sjednicu, no 13 preostalih vijećnika, što čini većinu, odmah su sazvali novu i svrgnuli Vrbošića. Novi predsjednik Gradskog vijeća nezavisni je vijećnik Miroslav Šimić.

"Važno je da smo mi na današnjoj sjednici kao vijećnici pokazali da nećemo trpjeti oblik političke korupcije. To nije ni politička trgovina jer trgujete nečim što imate. Oni su ovdje trgovali s nečim što nije njihovo. To je klasična politička korupcija. Mi smo pokazali da to neće proći", rekao je Šimić.

SDP-ova vijećnica Biljana Borzan rekla je da se konačno pokazalo da nepotizam neće proći. "Svi vijećnici, osim HDSSB-a, su pokazali svojim današnjim radom da se nepotizam i ovakav način kadroviranja kako HDSSB radi, kupujući vijećnike i dajući im za to određene privilegije, neprihvatljiv. To je glavna poruka, a što će se pravno sad dalje događati, meni osobno, a mogu reći i u ime SDP-a, je potpuno nebitno", istaknula je Borzan.

S ovim činom je pukla i koalicija HNS-a i HDSSB-a u Gradu Osijeku. Situaciju objašnjava predsjednik osječkog HNS-a Zoran Ranđelović: "Do toga je došlo, ne toliko zbog HDSSB-a, nego zbog predsjednika Gradskog vijeća. Radi se o jednom politički neprihvatljivom ponašanju iza čega ne možemo stati i ne možemo braniti. To je jednostavno i moralni i vrijednosni sud. Sve je poremećeno, ne možemo prihvatiti takvo ponašanje i zato smo pristupili ovoj inicijativi za smjenu", pojasnio je Ranđelović.

Pročitajte više