Zbog žurne smjene uprave Janafa Ante Markov mogao bi biti bogatiji za pola milijuna kuna

BANKOVNI račun bivšeg šefa Janafa mogao bi se podebljati za pola milijuna kuna, i to zbog preuranjene smjene uprave.

Anti Markovu u prilog ide što je nova uprava imenovana samo tri dana prije isteka njegova mandata, zbog čega on sada ostvaruje pravo na potraživanje otpremnine u visini od 24 plaće, što iznosi oko pola milijuna kuna, piše Novi List.

Pravo na visoku otpremninu Markov ima zbog ugovora koji je potpisao 13. siječnja 2008., a kojim je mandatom u trajanju od četiri godine postao predsjednik Uprave Janafa.

Sjednica Nadzornog odbora održat će se ovaj tjedan

Novi List neslužbeno je doznao kako se u slučaju njegove prijevremene smjene Janaf ugovorom obvezao Markovu isplatiti 24 neto plaće. Također, ugovorno dogovorenu otpremninu može se zamijeniti zaposlenjem na odgovarajućem radnom mjestu. Janaf bi puno bolje prošao u slučaju regularnog isticanja mandata, te bi bivšem šefu tada morao isplatiti iznos u visini od samo šest plaća.

Umjesto izdašne otpremnine bivši čelnik Janafa može odabrati i unosno radno mjesto u toj tvrtki, a čini se da će upravo tako i učiniti jer koliko je zasad poznato Markov otpremninu ne želi.

No, konačnu će riječ o u ugovorenim radnim pravima bivšeg predsjednika uprave sredinom ovog tjedna izreći novi Nadzorni odbor tog poduzeća. Na sjednici Odbora preispitat će se detalji iz ugovora članova stare uprave kao i pravne posljedice istih, upravo stoga jer je Nadzorni odbor odredio obveze i prava stare Uprave, poručuju iz Janafa.


"Riječ je ili o nemaru, ili je preuranjenom smjenom Markovu netko išao na ruku"

Stručnjaci kažu da Markov ima pravo potraživati puni iznos otpremnine zagarantirane ugovorom stoga što je smjena stare i imenovanje nove Uprave umjesto 13. provedeno 10. siječnja.

"Ako je dosita riječ o formulaciji da Markov ima pravo na otpremninu u slučaju 'prijevremene smijene' onda je riječ o nemaru ili mu je pak preuranjenom smjenom netko išao na ruku", komentirao je, upitan o ovoj situaciji, odvjetnik Ante Nobilo.

Sam Markov jučer nije htio komentirati svoj odnos s Janafom, no njemu bliski izvori potvrdili su kako bi on umjesto otpremnine radije ostao u toj tvrtki.

Pročitajte više