Zdravstveni pripravnici prosvjeduju na Markovom trgu: "Ministre obećanoviću, javi se, javi se"

OKO 250 zdravstvenih pripravnika sa diplomama zdravstvenih studija čitave Hrvatske prosvjeduje na Markovom trgu zbog neobjavljivanja natječaja pripravničkog staža tokom cijele godine kojim je uvjetovano stjecanje licence za samostalan rad.

Prosvjednici su za trajanja sjednice Vlade prozivali ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Ministre obećanoviću, javi se, javi se", uzvikivali su prosvjednici.

"Ministarstvo zdravlja priprema izmjene Pravilnika, svima će se omogućiti stažiranje u zdravstvenim ustanovama"

O problematici obavljanja pripravničkog staža za zdravstvene radnike, nadležno ministarstvo oglasilo se priopćenjem: "Ministarstvo zdravlja priprema izmjene Pravilnika o mjerilima za primanje na staž zdravstvenih radnika, kojim će se svim strukama omogućiti stažiranje u zdravstvenim ustanovama. Na taj način mladi koji završavaju školovanje moći će steći potrebna znanja i vještine u svojoj struci te pristupiti tržištu rada, a zapošljavat će se prema potrebama koje iskažu zdravstvene ustanove".

"Obavljanje pripravničkog staža dio je obveznog obrazovanja za sve struke sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem - doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre medicinske biokemije i magistre farmacije. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, podsjetimo, donio je prošloga tjedna odluku o financiranju pripravničkog staža za 440 doktora medicine. Pripravnički staž također predstavlja završni dio procesa obrazovanja zdravstvenih radnika sa završenim stručnim studijem, a to su prvostupnici sestrinstva, fizioterapije, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, kao i prvostupnici medicinske radiologije te radne terapije", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

"Pored očite eksploatacije budućih zdravstvenih djelatnika, logika otkriva i drugi problem - njihov će im posao, umjesto zarade, zapravo dodatno opteretiti budžet"


Donosimo i pismo jednog čitatelja, ogorčenog cijelom situacijom:

"Ponukan konfuznom i frustrirajućom situacijom u kojoj se nalazi više od četiri tisuće mladih diljem Hrvatske, odlučio sam uputiti Vas u njihove probleme kojima se ne nazire kraj.

Akteri ove priče su svi budući zdravstveni djelatnici, HZZO, Ministarstvo zdravlja i HZZ. Riječ je o obveznom pripravničkom stažu zdravstvenih djelatnika koji, sudeći prema aktualnom stanju, neće biti plaćen kao što je bio svih prethodnih godina. Dakle, ti mladi ljudi, a ne zaboravimo - mnogi od njih su i vlasnici diploma raznih medicinskih fakulteta diljem Hrvatske - osuđeni su na jednogodišnji neplaćeni rad. Ovdje odmah spomenimo HZZ i raščistimo situaciju s "onim" zakonom o volontiranju za 1600 kuna - taj se zakon ne odnosi na djelatnike u zdravstvu jer oni spadaju pod nadležnost HZZO-a. Rezimirajmo - dakle, HZZO ne planira financirati pripravnički staž, a HZZ odbija ponuditi mogućnost mjesečne naknade od 1.600 kuna.

Velika većina mladih koja je završila neki smjer u sklopu zdravstva već više od 10 mjeseci iščekuje objavu natječaja za stažiste od kojeg ni traga ni glasa. Službe HZZO-a, kada ih se kontaktira, ništa ne znaju. To je, ujedno, i najveći problem - nikakve informacije se ne mogu dobiti, a to je minimum, ako dopuštate, pristojnosti. Također, lopticu odgovornosti prebacuju na Ministarstvo zdravlja, koje pak ponovno odbija bilo kakvu vezu sa stažistima i tvrdi da je to odgovornost pogađate - HZZO-a.

Nadalje, prema najnovijim informacijama učinjeni su prvi koraci, ali oni dovode do novog problema. Naime, na sjednici HZZO-a (24. svibnja 2012.) odlučeno je da će u javnost izaći s natječajem za financiranje pripravničkog staža, ali samo za doktore medicine. Ovdje dolazimo do tog novog problema koji se zove - diskriminacija. Ovim potezom diskriminirani su pripadnici svih ostalih struka unutar zdravstva što je nedopustivo.

Siguran sam kako shvaćate danu problematiku slučaja. Pored očite eksploatacije budućih zdravstvenih djelatnika, logika otkriva i drugi problem - njihov će im posao, umjesto zarade, zapravo dodatno opteretiti budžet. Ako u obzir uzmemo plaćanje radničkih pokaza za javni gradski prijevoz, troškove prehrane i sve druge, za život potrebne, troškove, računica odlazi u debeli minus tekućeg računa.

Izrazite podršku tim mladim ljudima koji su već jednom bezuspješno pokušali problem riješiti na pristojan način putem kontaktiranja svih relevantnih službi. Siguran sam da se sjećate i njihovog rujanskog štrajka koji je samo nakratko privukao pažnju svih medija u Hrvatskoj i osigurao im sastanak s ministrom zdravlja Ostojićem na kojem ništa nije učinjeno, već je dogovoren novi sastanak koji nikad nije održan (naravno, krivnjom ministra koji nije ispunio dano obećanje)".

Pročitajte više