"Zelena" njemačka fondacija: Kolinda nas vraća u mračne 90-e, a birači pate od kolektivne amnezije

Screenshot: www.02elf.net

FONDACIJA Heinrich Boll Stiftung, koja je inače politički "zeleno" orijentirana, piše o pobjedi Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, koju opisuje kao "povratak Hrvatske u mračne devedesete". Objašnjavaju to pozivanjem Grabar Kitarović na retoriku Franje Tuđmana, vremenom kada su, kako pišu, "zemljom vladali naconalizam i izoliranost", ali i činjenicom da je Kolinda na novu poziciju došla kao kandidatkinja HDZ-a, koji je opljačkao zemlju.

"Hrvatska je prvi put odabrala ženu kao predsjednicu, što bi trebala biti dobra vijest. No, konzervativna Kolinda Grabar Kitarović postala je simbolom povratka Hrvatske u devedesete godine - zemlju njegovanu izolacijom i nacionalizmom", kaže autor teksta i voditelj ove fondacije u Hrvatskoj Vedran Horvat.

"Nakon napete predizborne kampanje s tijesnim rezultatom Hrvatska je 2015. godinu započela s novom predsjednicom. Ovo bi bila dobra vijest da Grabar Kitarović nije bila kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, i da se tijekom govora u debatama nije radikalno okretala prema prošlosti, koristeći nacionalističku retoriku Franje Tuđmana iz 90-ih.

Iako se pokušalo djelomično osporavati rezultat, nova predsjednica će u veljači i službeno preuzeti novu dužnost. Grabar Kitarović je diplomatkinja s bogatim iskustvom, nekadašnja ministrica vanjskih poslova u vladi Ive Sanadera, a koji je kasnije optužen za korupcijske afere.

U predizbornu kampanju ušla je kao predstavnik konzervativne stranke te zamjenica glavnog tajnika NATO-a u području javne diplomacije", piše među ostalim o karijeri Grabar Kitarović.

"Izbori su neočekivano donijeli intenzivnu polarizaciju javnosti, a u prvom krugu je najveće iznenađenje bio kandidat Živog zida, Ivan Sinčić", napominje se također o proteklim izborima.

"Povratak u "mračne 90-e"?"


Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju prošle godine, ova zemlja sve više tone u gospodarsku krizu, piše Horvat i dodaje kako su opće siromaštvo i nezaposlenost doveli do velikog nezadovoljstva građana.

"Ovo se precrtalo i na rezultate izbora. Izbor Kolinde samo je alarm vladajućem SDP-u i njihovim pristašama da se pripreme za nadolazeće parlamentarne izbore."

Autor dalje navodi da za dio građana pobjeda HDZ-ove Kolinde znači povratak u "mračne 90-e, a koje su bile prožete nacionalizmom i "samoizolacijom" zemlje".

"Ova pobjeda bi mogla značiti dva koraka unazad za zemlju", piše autor i dodaje kako bi se do parlamentarnih izbora moglo očekivati privremeno zatišje na političkoj sceni.

"Birači pate od kolektivne amnezije"

"HDZ će sada nastojati ojačati kolektivnu amneziju od koje pate birači, koji su očito zaboravili na pljačku koju je ova stranka počinila u zemlji."

"Veliko pitanje glasi: U kojoj mjeri će se Kolinda Grabar-Kitarović oduprijeti poslušnosti svojem stranačkom vođi Tomislavu Karamarku? On ovu pobjedu na neki način gleda kao priliku da postane idući premijer, a sada će se pokazati hoće li se Grabar Kitarović, nakon što je u kampanji bila njegova marioneta, uspjeti osamostaliti od njegova utjecaja".

Pročitajte više