Zeleni traže izvanrednu sjednicu županijske skupštine, odbacivanje projekta Plomin C

Foto: zelenaakcija.hr

PREDSJEDNIK Stranke zelenih Josip Anton Rupnik uputio je predsjedniku županijske skupštine Valteru Drandiću zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine Istarske županije, na kojoj bi se, kako je rekao, "trebao odbaciti projekt izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen".

Rupnik je u ponedjeljak o svom zahtjevu predsjedniku Županijske skupštine Vlateru Drandiću izvijestio novinare u Puli, podsjetivši kako je Hrvatska potpisnica sporazuma u Kyotu.

Smatra kako bi se Istra, kao jedna od najrazvijenijih regija u zemlji, trebala zalagati za očuvanje prirode i zaštite okoliša. Nedopustivo je da ministarstvo i razna državna tijela, a naročito HEP-a, predlože ugljen kao energent za TE Plomin C, ustvrdio je dodavši kako Stranka zelenih inzistira na odluci da se u izgradnji objekata za proizvodnju energije koriste isključivo obnovljivi izvori enregije.

Ekološka renta

Rupnik je u ime Zelenih predložio Županijskoj skupštini da od Vlade zatraži i uvođenje ekološke rente, koju bi svaki investitor trebao plaćati, premda, kako je istaknuo, sumnju da će na to pristati.

Ocijenio je kako su u to sigurno umiješane velike provizije. "Kad hoćete koristiti vodu u izgradnji objekta i proizvoditi struju, voda vam neće donijeti proviziju", rekao je dodavši i kako vjetar i sunce ne da proviziju, za razliku od ugljena koji se dovozi i tako zarađuju velike provizije.

Upravo se zbog tih provizija, kako je rekao, pristaje na zagađenje okoliša i narušavanja zdravlja ljudi.

Nakon referenduma u Pločama i čelnici gradova i općina na području Labinštine najavili su da će savjetodavni referendum raspisati za termoelektranu Plomin. Međutim, stranka Zelenih smatra da bi to trebala učiniti Istarska županija i stoga zahtjevaju izvanrednu sjednicu Županijske skupštine.

Pročitajte više