Žene u politici: Sve dok ne uzmemo stvari u ruke, neće biti iskoraka!

Foto: Bruno Konjević/Cropix

UOČI Međunarodnog dana žena održan je okrugli stol pod nazivom "Žene u politici u Hrvatskoj". Sudionice su bile istaknute političarke poput bivše premijerke Jadranke Kosor, SDP-ovih zastupnica Mirele Holy i Gordane Sobol, gradonačelnice Knina Josipe Rimac, te predsjednice županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije.

Što učiniti da se poveća udio žena u hrvatskoj politici? Koliki udio žena je dovoljan? Koje su najveće prepreke većoj zastupljenosti žena? Samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na okruglom stolu. Prosjek udjela žena u općinama i gradovima zemalja članicama EU je oko 35 posto, a hrvatski prosjek je 15 posto, upozorila je predstojnica Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

"I ako na ovim lokalnim izborima ne dođe do bitnog pomaka, mi ćemo biti ona zemlja članica EU-a koja će imati najmanje vijećnica u općinama gradovima i županijama. Zato mislim da je vrijeme da na ovim lokalnim izborima dođe do jednog bitnijeg iskoraka", rekla je Štimac Radin.

Zašto su žene slabije zastupljene u politici, pokušala je odgovoriti Jadranka Kosor, kazavši kako su svi pomalo odgovorni za takvo stanje, no da uvjeti za ulazak u politiku moraju biti isti i za muškarce i žene. "Politikom se mogu baviti pošteni čestiti, pametni sposobni i nekorumpirani. Oni mogu ulaziti u politiku i baviti se politikom", rekla je Kosor.

"Nemoj ti zamarati svoju malu lijepu glavicu s tim, tu je veliki prvi potpredsjednik da o tome misli"

SDP-ova saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy poručila je kako su ponekad i same žene krive za svoj lošiji status. "Zbog toga što je povijest pokazala da se moć ne daje, nego uzima i sve dok žene neće uzeti moć u svoje ruke, nećemo imati stvarni iskorak", kaže Holy te naglašava kako se ženama uglavnom nude političke uloge u socijali, zdravstvu i onim resorima u kojima nema značajnijih odluka o novcu.

"Ukoliko se hoćete baviti velikim političkim temama, a tu prvenstveno mislim na ekonomiju, gospodarstvo i energetiku. E onda se javljaju komentari poput: `Nemoj ti zamarati svoju malu lijepu glavicu s tim, tu je veliki prvi potpredsjednik da o tome misli`. Nažalost taj gospodin je to otvoreno rekao, a većina kolega to i misli", napominje Holy.

Seksističku izjavu poput ove kojom je bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pokušao diskreditirati Mirelu Holy, na svojoj koži osjetila je i SDP-ova zastupnica Gordana Sobol kojoj je Vladimir Šeks u Saboru rekao kako se drži pristojnosti kao "plesa oko štange", inače njenoj rekreaciji. "Mislim da je bio veći politički skandal, kad se otkrilo da, zamislite, u svojim sportskim aktivnostima plešem oko štange", kaže Sobol.

Ipak ima i pozitivnih primjera sa zastupljenosti žena u politici. Primjerice, u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je udio žena na rukovodećim mjestima čak 79 posto. Županica Marina Lovrić Merzel smatra kako bi žene trebale međusobno biti više solidarne.

"Mislim da nedostaje ženske solidarnosti i trebamo malo biti iskrene prema sebi. Kroz rad, kroz političke stranke uvijek kad se dođe do jedne točke kad bi kao kolegice trebale stati jedne uz druge, onda ipak malo prevladava naša politička orijentacija i mislim da se tu treba napraviti jedan iskorak", istaknula je Lovrić Merzel.

Pročitajte više