Ženska soba upozorava na nasilje nad ženama s invaliditetom

ŽENSKA SOBA - Centar za seksualna prava organizira okrugli stol povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji će se održati u Zagrebu.

Kako su priopćili iz Ženske sobe, cilj je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, diskriminaciji kojoj su izložene i problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja. Upozoravaju kako u Hrvatskoj nema postoji istraživanje koje ukazuje na rasprostranjenost različitih oblika nasilja nad ženama s invaliditetom, kao i podataka o rasprostranjenosti nasilja nad ženama s invaliditetom od strane policije. S obzirom da se kako kažu, najčešće radi o ženama koje su višestruko diskriminirane, žele potaknuti raspravu o mogućnostima koje bi doprinijele prepoznavanju problema, većoj prijavi nasilja, a prije svega boljoj i efikasnijoj pomoći, podršci, ali i zaštiti žena s invaliditetom.

Inače, u Hrvatsko je s 12.01.2012. registrirano 518.081 osoba s invaliditetom od čega su 311.995 muškarci (60,2 posto) i 206 086 žene (39,8 posto). Osobe s invaliditetom čine oko 12,1 posto hrvatskog stanovništva.

"Tim ženama koje su najčešće u invalidskim kolicima puno je teže nego ženama koje trpe nasilje, a nisu osobe sa invaliditetom, jer one ovise o tuđoj pomoći", kaže Sanja Sarnavka koordinatorica udruge B.a.B.e.

"Zbog toga se teže odlučuju prijaviti nasilje jer nakon toga država nema baš rješenje na koji će im način pomoći i tko bi preuzeo brigu o toj osobi ako to ne bude ona koja je nasilnik, a nasilje se najčešće događa u krugu obitelji", ističe Sarnavanka.

Pročitajte više