Žestoki obračuni na ulicama Belfasta: U sukobima katolika i protestanata ozlijeđeno 60 policajaca

VEĆ TREĆI dan u Belfastu traju ulični sukobi britanske policije i katoličkih, odnosno protestantskih prosvjednika zbog skorašnjeg održavanja Marša lojalista, koji bi se trebao održati krajem mjeseca, točnije 29. rujna, javlja Belfast Telegraph.

Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

Sukobi su izbili u nedjelju poslijepodne, a u posljednja tri dana ozlijeđeno je više od 60 policajaca. Nasilje na ulicama Belfasta krenulo je nakon održavanja Parade pravde, kojom republikanci, većinom katolici, traže povratak pod okrilje Republike Irske.

Prosvjednici su policiju gađali Molotovljevim koktelima, kamenjem i drugim predmetima koji su im se našli pod rukama, dok je policija uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Kraj nasilju se ne nazire, a šef policije u Belfastu pozvao je prosvjednike na prekid sukoba, strahujući da će se broj ozlijeđenih narednih dana uvelike povećati.

Pročitajte više