Zet španjolskog kralja sutra će se naći na ispitivanju zbog optužbi za korupciju

DOK SE Španjolci svakodnevno suočavaju s mjerama štednje, rastom poreza, velikom nezaposlenošću i turobnim izgledima za budućnost, zet španjolskog kralja bit će ispitan zbog optužbi za korupciju i pronevjeru javnih sredstava.

Protiv Inakija Urdangarina, vojvode od Palme, nije podignuta optužnica, no njegovo će sutrašnje pojavljivanje pred sudom na Majorci zasigurno biti za anale i povijesne knjige. Žedni mediji jedva čekaju da ga fotografiraju i snimaju te da o njemu napišu nešto novo, piše agencija AP.

Koristio položaj kako bi od regionalnih vldada dobio ugovore za poslove

Slučaj protiv 44-godišnjeg pučanina koji je oženio princezu Kristinu, jednu od troje djece kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije i dalje je zatvoren za javnost, no procurili su mnogi detalji.

Vojvodu se sumnjiči da je svoj visoki položaj iskoristio kako bi od regionalnih vlada, za neprofitnu organizaciju kojoj je bio na čelu, dobio ugovore koje je zatim predao tvrtkama čiji je rad također nadgledao, te pritom ponekad debelo prenapuhao cijene za obavljeni posao i spremio dio novca u neki od međunarodnih poreznih rajeva.


Nedjelo je navodno počinio između u razdoblju od 2004. do 2006. godine. Zajedno sa suprugom princezom i njihovo četvero djece 2009. se preselio u Washington, a istraga je dalje od povećala javnosti bila u tihoj pripremi.

Bivši profesionalni i olimpijski igrač rukometa, u džep navodno spremio više od šest milijuna eura

Slučaj je u medijima poput bombe odjeknuo prošle godine dok je Španjolska grcala u posljedicama europske dužničke krize. Španjolski povjesničar Ricardo Mateos  rekao je kako je čitav slučaj vrlo loš za imidž španjolske kraljevske obitelji, te je unutar nje čak i uzrokovao neke podjele.

Inaki Undargarin, bivši profesionalni i olimpijski igrač rukometa iz bogate je, ali ne i plemićke baskijske obitelji, titulu vojvode od Palme dobio jer mu je žena vojvotkinja. Mediji nagađaju kako je u džep spremio više od šest milijuna eura.

Kralj Juan Carlos u prosincu je objavio da njegov zet više neće s ostatkom obitelji sudjelovati u službenim ceremonijama, a ako bude optužen i osuđen za zločin sigurno će izgubiti svoju titulu. U najgorem slučaju, titulu vojvotkinje od Palme mogla bi biti oduzeta i njegovoj supruzi.

Pročitajte više