Život na dnu Španjolske: "Bolje da kopam po smeću, nego da kradem"

Foto: AFP

DEUTSCHE WELLE kao temu svoje priče dana odabrao je ono što je svakodnevica diljem Europe - težak život i kopanje po smeću kako bi se preživjelo. Njihov reporter prošetao je ulicama Barcelone.

"Muškarac kojeg zatičemo na ulici Barcelone je razmjerno dobro obučen i srednjih godina. Ipak, ni on nema snage gledati drugim ljudima u oči kad podiže poklopac kontejnera za smeće i u njemu traži nešto što bi se moglo pretvoriti u novac.", piše DW dodajući kako je to prizor koji se sve češće može vidjeti na ulicama Španjolske u kojoj je stopa nezaposlenosti oko 26 posto, a i oni zaposleni često nemaju dovoljno kako bi nahranili cijelu obitelj.

Prošle godine je španjolski Crveni križ emitirao televizijski spot u kojem jedan muškarac prži jedno jaje - i dijeli ga na tri dijela, jedan za sebe i po jedan za svoje dvoje djece. "U našoj zemlji ima više ljudi kojima treba pomoć nego što si možete i zamisliti", kaže spiker u spotu koji bi možda prije nekoliko godina izazvao skandal, no sada je situacija zaista vrlo slična tome. DW piše kako Crveni križ procjenjuje da je oko 300 tisuća stanovnika Španjolske na pragu siromaštva te da se jedva mogu prehraniti!

Još je gore ilegalcima. Mnogi su došli u Španjolsku u potrazi za boljim životom, najčešće su radili u građevinskom sektoru, ali taj sektor je propao. Deutsche Welle piše: preostalo im je samo jedno - kopanje po smeću, i to samo po noći kako bi izbjegli policiju.

"Pogledaj ovo!", govori jedan na lošem španjolskom: "To je bačen metal, ali za to se može dobiti nešto novca." Pronalazač je u Španjolsku došao iz Pakistana prije četiri godine. Isprva je našao posao na gradilištu, ali ubrzo nakon njegovog dolaska je čitav građevinski sektor praktično propao.

"Prije sam gradio kuće, preuređivao ih, uređivao i povijesne zgrade i sve. Ali sad, čitave te industrije gotovo da više nema." Zato svake noći odlazi na ulicu - i nipošto ne želi priznati da je beskućnik. "Ako nemate posla, ne možete previše računati na milosrđe. A ovo je ipak bolje nego da kradem, zar ne?", zaključuje temu dana citatom Mohameda iz Maroka koji je prije nego što je kriza počela radio na gradilištu.

Pročitajte više