Životni put prvog Amerikanca koji je poginuo boreći se za IS: "Bio je običan klinac iz kvarta"

Screenshot: YouTube

DOUGLAS MCARTHUR MCCAIN postao je prvi Amerikanac koji je poginuo boreći se za Islamsku državu. Još nisu poznati svi detalji iz prošlosti ovog 33-godišnjeg čovjeka, koji je poginuo u jednoj od nedavnih bitaka IS-a, s američkom putovnicom i 800 dolara u džepovima, prenosi The Washington Post.

Povijest sudskih sporova, iskaza s društvenih mreža i medijskih izvoda spajaju se u osobnu priču koja ima malo veze sa životnim putem islamističkog radikala. McCain je bio reper, radio je privremene poslove, počinio nekoliko manjih prekršaja.

Volio je Jordana i Simpsone

Prijatelji ga opisuju kao "običnog klinca", prenosi San Diego Union-Tribune.

Bio je obožavatelj Chicago Bullsa, Michaela Jordana, gledao je animiranu seriju "The Simpsons" i običavao je jesti u Pizza Hutu.

Prema riječima jednog od Douglasovih bivših kolega iz razreda, McCain je bio "otkačen u srednjoj", "zabavan momak koji se slagao s većinom ljudi", prenosi The New York Times.

Nakon srednje škole McCain je počeo upadati u nevolje te je osuđen za čak devet manjih prekršaja. U jednom trenutku seli se iz Minnesote u San Diego s majkom i sestrom. U tom periodu se počinje razvijati njegova religioznost. McCain 14. svibnja na Twitteru objavljuje kako je "preobraćenje na islam za koje se odlučio prije deset godina najbolja stvar koju je napravio".

"Samo ratnik razumije ratnika"

U 2010. godini Douglas na Facebooku objavljuje slike crne islamističke militante zastave, u 2012. godini počinje tweetati sve agresivnije poruke.


Ove godine otputovao je u Tursku uslijed nepoznatih okolnosti, prenosi NBC News.

McCain je 6. lipnja putem Twittera poslao poruku navodnom članu Islamske države u kojoj je naveo kako će "se uskoro pridružiti ekipi", a kasnije je pisao da se "nalazi među braćom", dodajući kako "samo ratnik razumije ratnika". Zatražio je od ljudi da se "mole za IS".

Još uvijek se ne zna koliko je obitelj znala o njegovim putovanjima, članovi obitelji rekli su novinarima u utorak kako su mislili da je u Turskoj i kako nisu znali da se počeo boriti za Islamističku državu.

"Stvarno ne razumijem zašto i kako, nemam riječi. Nikada nisam mislila kako ćemo se ovako oprostiti, ovo mi je potpuno nestvarno. Volim te, veliki brate", napisala je McCaionova sestra na Facebooku, prenosi The Washington Post.

Pročitajte više