Žižek: Prijeti nam novo mračno doba, pogledajte primjer Hrvatske

Foto: FAH

"PRIJETI nam novo mračno doba", izjavio je Slavoj Žižek u intervjuu za LA Review of Books pa kao primjer naveo - Hrvatsku.

Komentirajući pojavu radikalnih nacionalista u Ukrajini, Žižek je izjavio da se slične snage pojavljuju "od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od centralne Afrike do Indije".

U suvremenom društvu jačaju, kaže Žižek, etničke i religijske strasti, a nestaju prosvjetiteljske vrijednosti.

"Te strasti su uvijek vrebale iz mraka, ali ono što je sada novo je njihovo besramno izražavanje. Sredinom 2013. godine u Hrvatskoj, zemlji duboke gospodarske krize, s visokom nezaposlenošću i dubokim osjećajem očaja među ljudima, najavljena su dva prosvjeda: sindikati su pokušali organizirati podršku radničkim pravima, a nacionalisti su pokrenuli prosvjedni pokret protiv korištenja ćiriličnih tabli na javnim zgradama u gradovima koji imaju srpsku manjinu. Prva inicijativa na veliki trg u Zagrebu privukla je nekoliko stotina ljudi, a druga je uspjela mobilizirati stotine tisuća, isto kao i u slučaju fundamentalističkog pokreta protiv gay brakova. Nužno je promatrati ovu etičku regresiju kao dio eksplozivnog razvoja globalnog kapitalizma - to su dvije strane istog novčića", rekao je Žižek.

Pročitajte više