Zlostavljanje civila i poticanje na ubojstvo: Opet odgođeno suđenje Mladenu Naletiliću Tuti

Foto: Bruno Konjević/Cropix

SUĐENJE haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu danas je ponovno odgođeno na zahtjev obrane jer je tužiteljstvo promjenilo optužnicu kojom Nalatelića sada tereti za otmicu i poticanje na ubojstvo, ali ne i za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo. Sudac Ivan Turudić suđenje je odgodio za 26. travnja.


Suđenje Tuti trebalo je početi mjesec dana nakon što je njegov odvjetnik Željko Žganjer tražio odgodu suđenja kako bi mogao pripremiti obranu. Naletilića se tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993. godine te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine u Širokom Brijegu.

Tuta je u Haagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda nad Bošnjacima u BiH, a sredinom veljače, podsjetimo, pušten je na slobodu iz zatvora u Rimu, gdje je posljednjih pet godina izdržavao kaznu. Na današnjem ročištu bili su neki od njegovih prijatelja, među kojima umirovljeni general HVO-a Ivan Andabak te Mladen Schwartz i njegova supruga Ana Lučić.

 

Pročitajte više