Zmajlović: Natura 2000 je prilika za razvoj Hrvatske

Foto: Bruno Konjević/Cropix

MINISTAR zaštite okoliša Mihael Zmajlović predstavio je značajke europske ekološke mreže Natura 2000 i ekonomske koristi koje ona donosi Hrvatskoj.

Hrvatska je pri samom vrhu europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Na ruku nam ide i to što teritorij države leži na četiri različite biogeografske regije (alpska, panonska, kontinentalna i mediteranska), a možemo se pohvaliti i da smo jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima još uvijek obitavaju sve tri vrste velikih zvijeri - medvjed, ris i vuk. Stoga ni ne čudi da je u projekt Natura 2000 ušlo gotovo 30 posto ukupne površine Hrvatske.

"To je naša velika prednost, ali i izazov i obaveza. Izazov je da tu prednost iskoristimo na najbolji način i da Natura 2000 postane temelj održivog razvoja. Obaveza nam je da ju sačuvamo budućim generacijama", ističe Zmajlović.

A u prilog održivom razvoju ide i podatak o ekonomskoj isplativosti Nature 2000, što je pokazala Studija koju je Europska komisija naručila još 2011. godine. "Rezultati ove studije pokazali su da Natura 2000, kroz razne usluge koje očuvana priroda na ovim područjima pruža, godišnje donosi između 200 i 300 milijardi eura", kaže Zmajlović.

Prema podacima Svjetske unije za očuvanje prirode, ljudski faktor glavni je krivac što vrste danas izumiru 1000 puta brže. Europska unija je stoga 2011. godine donijela Strategiju bioraznolikosti do 2020. godine, čiji je jedan od ciljeva i potpuna uspostava mreže Natura 2000.

Ramona Topić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode ističe kako je ova mreža skup područja koja se izdvajaju zbog očuvanja vrsta i određenih staničnih tipova. No dodaje kako to nisu područja stroge zabrane, nego su to područja u kojima se čuvaju određene vrste i određeni stanični tipovi.

Na zemljama članicama je da odaberu najbolji model zaštite, a najčešća metoda su poticajne mjere vlasnicima zemljišta, primjerice poljoprivrednicima, šumarima i ribarima, a novac se osigurava iz fondova EU-a. Velika je zabluda, napominje Topić, da će na tim područjima biti zabranjena gradnja.

"Ne postoje tipovi zahvata koji bi bili zabranjeni na tim područjima. Svaki zahvat morat će se ocijeniti i proći proceduru. Također, Natura 2000 neće imati utjecaj na vlasništvo zemljišta, kao što ni troškove neće snositi stanovnici područja, već država, odnosno Europska unija putem strukturnih fondova", pojašnjava Topić.

Da je u pitanju dobra financijska injekcija hrvatskom gospodarstvu, pokazuju i podaci prema kojima ova područja u Europskoj uniji godišnje posjeti i do 2 milijarde znatiželjnika, koji na rekreaciju potroše između 5 i 9 milijardi eura, dok je turistička potrošnja procijenjena na vrtoglavih 85 milijardi eura.

Pročitajte više