Zmajlović: Ombla se ne bi trebala graditi; Vrdoljak: Vidit ćemo što kaže struka!

Foto: Damir Krajač/Cropix

U MINISTARSTVU zaštite okoliša i prirode danas je predstavljeno šest projekata vrijednih gotovo pet milijuna kuna. Resorni ministar Mihael Zmajlović najavio je kako bi se moglo odustati od gradnje hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika koja je izazvala brojne kontroverze, ako nova istraživanja pokažu da je riječ o speleološkoj lokaciji bogatoj endemskim vrstama, ministar smatra da bi Hrvatska morala odlučiti što je važnije - bioraznolikost ili gospodarski interes.

"Trebamo se koncentrirati na neke druge projekte jer će biti vrlo teško utvrditi prevladavajući javni interes dok god postoje druge lokacije i važniji projekti. Smatram da onda Ombla ne bi trebala ići. Neslužbeno znam da je istraživanje vezano za vrste koje žive u špilji pokazalo da se radi o jednom od najbogatijih staništa s nizom, na stotine, endemskih vrsta", izjavio je Zmajlović.

Holy: Mogla bih tražiti Čačićevu ispriku zbog Omble

SDP-ova zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy pozdravila je najavu aktualnog ministra Mihaela Zmajlovića da bi Vlada mogla odustati od gradnje hidroelektrane Ombla. Nadam se da će Vlada odustati jer to je i u Planu 21, rekla je Holy.

Holy smatra da nije jedina prepreka projektu ugroza biološke raznolikosti već je rizičan i s ekonomskog i sigurnosnog gledišta. Dok je ona bila u Vladi potpredsjednik Radimir Čačić inzistirao je na Ombli, a Zmajlović je sada učinio korak unatrag. Holy podsjeća da su u njezinom mandatu tri od četiri stručnjaka u reviziji studije utvrdila da je projekt rizičan i da bi od toga trebalo odustati. Stoga je očekivala da će slično pokazati i dodatne studije.

"Pa mogla bih jednoga dana tražiti javnu ispriku gospodina Radimira Čačića koji je o mišljenjima neovisnih stručnjaka govorio da se radi o kuhinjskim studijama i da je u Ministarstvu zaštite okoliša bio dječji vrtić", poručila je Holy.

Vrdoljak: Nitko neće ginuti za Omblu

Nakon što je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio da bi Vlada mogla odustati od izgradnje HE Ombla, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak napomenuo je da će gradnja HE Ombla ovisiti o tome što će reći struka...
 
"Nitko neće ginuti za Omblu, ali nitko neće ni donositi zaključke bez stručne podloge. To znači ako struka koja i čuva okoliš i koja brine o energetskoj stabilnosti i opskrbi Republike Hrvatske električnom energijom se usuglasi da su rizici veći od koristi koja bi došla, ja ću sigurno to prihvatiti. Nema mi mišića više", rekao je ministar Vrdoljak koji se također dotaknuo teme koja se tiče projekta Plomin.
 
"U sljedećih 10-ak dana će se slati zahtjevi za obavezujuće ponude. Struka je tamo rekla da nema problema i zna se pod kojim uvjetima se može graditi. Studija utjecaja na okoliš je prošla i ako je struka rekla da ide, onda ide"

 

Pročitajte više