Zmajlović: Ukidamo naknadu za PET ambalažu, mlijeko će pojeftiniti i do pola kune

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je za RTL Danas ukidanje naknade za PET ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prema njegovim riječima "novi pravilnik će u roku od 15 dana biti objavljen u Narodnim novinama i osam dana kasnije stupiti na snagu" zbog čega trgovci već početkom srpnja imaju priliku sniziti cijenu mlijeka.

"Stvorit će se pretpostavke da se cijena mlijeka umanji za 52 lipe," rekao je ministar.

Prema izvješću RTL, dva velika trgovačka lanca su potvrdila da će cijene mliječnih proizvoda umanjiti  za iznos naknade.

Prazne boce moći će se vraćati tri mjeseca nakon objave novog pravilnika.

Važno socijalno pitanje

Zmajlović je u travnju izjavio da ne podržava prijedlog radne skupine i mljekarske industrije o ukidanju naknade kako bi se smanjio pritisak na industriju. Mjesec dana kasnije, iz ministarstva su ponovili da je riječ o važnom socijalnom pitanju.

"I premda svrha povratne naknade nije socijalna, ovo je važno socijalno pitanje koje također treba razmotriti i uzeti u obzir prije konačne odluke. Procjenjujemo da će se konačni tekst Pravilnika donijeti u roku od četiri do šest tjedana", najavljeno je u svibnju.

Iako je ministarstvo ocijenilo da će prihvaćanjem prijedloga o povratku naknade proizvođači uštedjeti oko 35 milijuna kuna godišnje, što je u skladu s nastojanjima da se maksimalno smanje ili ukinu parafiskalni nameti, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk kaže za RTL da odluka neće utjecati na proizvođače ili otkupljivače "jer oni taj novac ionako ne vide".

"Novac samo prolazi kroz mliječnu industriju, i ne utječe na prihode," rekla je Rašeljka Maras.

Pročitajte više