Zmajlović ne govori istinu, evo dokaza da ne želi pokazati javnosti ugovor sa Zagrebtowerom

Foto: FAH, Index

MIHAEL ZMAJLOVIĆ ne govori istinu kada tvrdi da s vlasnikom Zagrebtowera nije sklopio tajni ugovor o preseljenju čitavog svog resora u nove, luksuzne urede, pokazuje dokumentacija koju je Index dobio na uvid.

> Holy zbog Zagrebtowera diže kaznene prijave; Zmajlović tvrdi: Ugovor nije tajan

> Dao ostavku jer ne želi seliti u skupi ured: "Zmajlović je potpisao tajne ugovore sa Zagrebtowerom"

> Zmajlovićevo ministarstvo: Možete vidjeti ugovor sa Zagrebtowerom, ali samo iz naše ruke

Koliko je daleko Zmajlović spreman ići da ugovor o zakupu prostora u Zagrebtoweru nikad ne dođe do javnosti, pokazuje i upravna tužba koju je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 31. ožujka ove godine na Visokom upravnom sudu RH podnijelo protiv Ureda povjerenice za informiranje Anamarije Muse. Navedenu tužbu Zmajlovićevo ministarstvo podnijelo je upravo kako bi spriječilo da ugovor o najmu prostora u Zagrebtoweru izađe u javnost.

Možete vidjeti samo ono što vam želimo pokazati

No, krenimo redom. ORaH, stranka Mirele Holy, 20. listopada prošle godine putem svog glasnogovornika Deana Šarčevića zatražio je od Zmajlovićevog ministarstva da im dostave ugovor sa Zagrebtowerom. Od Ministarstva su 12. studenog 2014. dobili odgovor u kojem stoji da ugovor neće dostaviti, jer se radi o poslovnoj tajni. ORaH-u je Zmajlovićevo ministarstvo ponudilo da im pokaže ugovor u svojim prostorijama, ali bez mogućnosti kopiranja ili fotografiranja istog.


Opravdano smatrajući da imaju pravo dobiti na uvid kopiju dokumenta koji pokazuje na koji se način troši javni novac, ORaH je protiv takve odluke Ministarstva podnio žalbu Uredu povjerenice za informiranje. Povjerenica za informiranje Musa proučila je slučaj, te 3. ožujka ove godine naredila Ministarstvu da pošalje ORaH-u kopiju ugovora.

U rješenju Povjerenice za informiranje stoji da je ugovor o zakupu između Zmajlovićevog ministarstva i firme Europolis Zagrebtower d.o.o. informacija od javnog interesa, odnosno da da ugovor "u cijelosti predstavlja informaciju koja bi trebala biti odmah dostupna javnosti budući da predstavlja dokument koji pokazuje modus i svrhovitost upravljanja javnim novcem".

Musa je u svom rješenju naredila Zmajlovićevom ministarstvu da ORaH-u u roku od osam dana dostavi traženi ugovor. No, očajnički pokušavajući sakriti od javnosti detalje ugovora o zakupu, Zmajlović je radije pokrenuo tužbu pred Visokim upravnim sudom RH kako bi osporio odluku Povjerenice za informiranje.

Nije tajan sadržaj ugovora nego "know how"?!

U predmetnoj tužbi, koja još nije okončana, Zmajlović opet tvrdi da je ugovor sa Zagrebtowerom poslovna tajna, te "objašnjava" i zbog čega. U tužbi se navodi da je Ministarstvo moralo obećati Zagrebtoweru da ugovor nikad neće izaći u javnost, uz obrazloženje da poslovna tajna nisu cifre koje stoje u ugovoru već špranca po kojoj je isti ugovor sastavljen.

"Naime, predmetnim Ugovorom detaljno su razrađene sve specifičnosti zakupnog odnosa, a koje predstavljaju segmentirani know how zakupodavca i rezultat su njegova dugogodišnjeg iskustva i poslovanja na području zakupa poslovnih prostora, pa bi objavom cjelokupnog Ugovora za zakupodavca nesporno mogle nastupiti štetne posljedice za njegove gospodarske interese", navodi se u tužbi, u kojoj dalje stoji:

"U izradu Ugovora zakupodavac je uložio vrijeme, znanje te novčana sredstva, koje ulaganje nastoji u najvećoj mjeri zaštititi od jednostavnog prisvajanja od strane trećih osoba, osobito vlasnika drugih poslovnih zgrada".

U tužbi koju je Zmajlović podnio Visokom upravnom sudu RH također stoji da bi javno objavljivanje ugovora sa Zagrebtowerom nanijelo štetu državnom proračunu. Naime, Zmajlović u tužbi navodi da u ugovoru koji je potpisao stoji odredba prema kojoj njegovo Ministarstvo, u slučaju odavanja poslovne tajne, mora Zagrebtoweru platiti 1,5 milijuna kuna odštete. Također, Zmajlović tvrdi da bi se u slučaju objavljivanja ugovora njegov resor morao iseliti iz Zagrebtowera pa bi dodatne troškove predstavljalo i traženje novog prostora.

11 milijuna godišnje

Podsjećamo, Index je već pisao da će Fond za zaštitu okoliša godišnje za najam prostora trošiti 6.366.257 kuna, a ostatak Zmajlovićevog resora dodatnih 4.830.641 kuna. Ukupno se radi o svoti od 11.196.898 kuna godišnje, odnosno 933.074,83 kuna mjesečno.

Iako je evidentno da se radi o bahatom i nepotrebnom rasipanju javnog novca, Zmajlović je odluku o preseljenju u Zagrebtower i ranije grčevito branio, pri čemu je već i ranije pokušao obmanuti javnost. Premijer Zoran Milanović do sada je zataškavao Zmajlovićeve afere, ali navodno mu je zadnji put kada se podigla buka oko Zagrebtowera zaprijetio da će ga smijeniti ako ga mediji opet ulove s prstima u pekmezu. Sada je vrijeme da doznamo koliko je visoko trenutno postavljena Milanovićeva famozna "moralna letvica".

 
 
 

Pročitajte više