Zmajlović otvorio poučnu stazu Značajnog krajobraza Erdut: "Bioraznolikost trebamo staviti u funkciju razvoja"

Foto: Marko Todorov/Cropix

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović otvorio je Edukativnu stazu u značajnom krajobrazu Erdut. "Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih država u Europskoj uniji i imamo potpuno pravo na to biti ponosni. Upravo zato imamo obavezu i veliku odgovornost predati očuvanu prirodu budućim generacijama, ali i staviti taj resurs u funkciju održivog razvoja, prijateljskog prema prirodi, a u službi čovjeka. Tu bioraznolikost, to bogatstvo naše države u prirodinim resursima trebamo staviti u funkciju razvoja, da ona bude u službi čovjeka, ali na održiv način - upravo ovakav, da se značajan krajobraz koji predstavlja zaštićeni dio prirode stavi u funkciji razvoja lokalne zajednice", izjavio je tom prilikom Zmajlović.

Ministarstvo je u posljednjih godinu i pol uložilo 35 milijuna kuna u 17 projekata u zaštićena područja. "Projekti zaštite prirode koje planiramo financirati iz strukturnih fondova procijenjeni su na 410 milijuna kuna. Prva četiri, vrijedna 128 milijuna kuna, prijavit ćemo već početkom 2014. A u visokoj fazi spremnosti za prijavu je ukupno petnaestak projekata vrijednih 350 milijuna kuna", izjavio je ministar Zmajlović u Erdutu prilikom otvorenja novoizgrađene poučne staze Značajnog krajobraza Erdut.

Radovi na izgradnji poučne staze Značajnog krajobraza Erdut vrijedni su gotovo milijun kuna. Financirani su iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Projektom je obuhvaćena izgradnja i uređenje dva kilometra poučne staze, postavljene su informativne table, izgrađena su dva odmorišta te vidikovac smješten neposredno uz Erdutsku kulu s kojeg se pruža jedinstveni pogled na Dunav i granicu sa susjednom Srbijom.

Područje unutar kojeg se nalazi poučna staza je u kategoriji zaštite značajnog krajobraza, a nalazi se unutar granica Prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav. Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav u sastavu je hrvatskog prijedloga europske mreže Natura 2000, koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Staza je dio projekta Natura 2000 u koji je do sada uloženo 35 milijuna kuna. "Dugačka je oko dva kilometa, ima vidikovac i dva razgledišta", kaže upraviteljica Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivana Buzuk- Radoš.

"Sama staza postoji na terenu različitog nagiba. Imamo blaži nagib predviđen za rekreativce ljubitelje prirode i teren većeg nagiba koji je namijenjen avanturistima. Glavni razlog zašto smo se odlučili za uređenje ove staze je povezivanje zaštićenog područja Osječko-baranjske županije s edukativnim institucijama i omogućavanje edukacije na otvorenom jer smatramo da su djeca naša budućnost i da ona mogu pridonijeti očuvanju te zadržavanju zaštićenih područja", pojasnila je Buzuk- Radoš.

Ministar Zmajlović po obilasku staze istaknuo je da je vrlo zahtjevna, ali pruža veliki užitak.

Pročitajte više