Znanstvenici otkrili kako zaustaviti metastaziranje raka dojke

Foto: health.ucsd.edu (testiranje na miševima)

BUDUĆNOST borbe protiv raka mogla bi ležati u najnovijem otkriću američkih znanstvenika. Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su enzim koji utječe na širenje raka dojke, odnosno njegovo metastaziranje.

Znanstvenici su otkrili kako je enzim UBC13 u stanicama raka dojke prisutan u dva do tri puta većoj koncentraciji negoli u zdravim stanicama, a upravo on je, pokazala je studija, "krivac" za izdavanje naredbe malignim stanicama da se prošire.

Iako je uloga enzima dobro poznata kod rasta i razvoja stanica te zdravog funkcioniranja imunološkog sustava, ovo je prvi put da je pronađena veza između enzima i širenja stanica raka organizmom.

Voditelj studije dr. Xuefeng Wu pojašnjava kako primarni tumor obično nije smrtonosan i kako je ono što ubija ljude zapravo njegovo metastaziranje diljem organizma.

Znanstvenici su uvjereni da su pronašli način kako blokirati to širenje malignih stanica organizmom, a nakon što su prva testiranja već uspješno provedena na miševima, očekuje se provođenje studija i na ljudima.

Sad kad se pokazalo da je moguće blokirati širenje raka dojke, cilj znanstvenika je otkriti može li se na isti način spriječiti i metastaziranje drugih vrsta raka.

Pročitajte više