Znanstvenici upozoravaju: Rekordna razina C02 treba zdrmati vlade i potaknuti ih na djelovanje

Foto: Guliver Image/Getty Images, Wikimedia Commons

DAN nakon što su mediji prenijeli informaciju o rekordno visokoj razini ugljikova dioksida u Zemljinoj atmosferi, znanstvenici su pozvali svjetske vođe da poduzmu veće korake u zaštiti okoliša kako bi se spriječile klimatske promjene uzrokovane čovjekovim djelovanjem na prirodu.

Podsjećamo, mjerna postaja Mauna Loa Observatory, smještena uz vrh vulkana Mauna Loa na Havajima, u četvrtak je izmjerila 400,03 čestica na milijun prvi put otkad mjeri kvalitetu zraka, od 1958. godine.

Stručnjaci smatraju da je posljednje razdoblje kada je razina CO2 bila permanentno viša od 400 čestica na milijun bilo prije tri do pet milijuna godina, prije pojave današnjega čovjeka. Tadašnja je klima bila značajno toplija od današnje.

Razina CO2 bi trebala zdrmati vlade i potaknuti ih na djelovanje

Sir Brian Hoskins, direktor Instituta Grantham ua klimatske promjene na Imperial College Londonu rekao je da bi podatak trebao "zdrmati vlade i potaknuti na djelovanje".

"Prije nego što je čovjek počeo utjecati na razinu ugljikova dioksida u atmosferi, ona je iznosila između 180 i 280 čestica na milijun, i to je razdoblje trajalo više milijuna godina. Nakon I. industrijske revolucije, a posebice u posljednjih 50 godina, tu smo razinu uspjeli podići za 40 posto, tako da sada iznosi preko 400 čestica na milijun, što Zemlja nije doživjela vjerojatno četiri milijuna godina", dodao je.

"Kina čini zaista mnogo"

"Međutim, u svijetu se događaju pozitivne stvari. Kina poduzima zaista mnogo. Njezin posljednji petogodišnji plan poduzima zaista krupne korake", završio je.

Kina i SAD ranije su sklopili sporazum o suradnji na razvoju čistih tehnologija, ali, kako ističe BBC-jev analitičar za okoliš, EU zavlači s ekvivalentnom odlukom, a jeftina fosilna goriva su i dalje privlačna industriji.

Razina ugljikova dioksida povećava se raznim zagađenjima koja su svojstvena suvremenome čovjeku, prije svega izgaranjem fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i zemni plin.

Razina CO2 je na toj mjernoj postaji uglavnom viša zimi, zatim pada s dolaskom proljeća i bujanjem zelenila kada raznovrsne biljke fotosintezom prerađuju taj spoj, što znači da bi se u sljedećim tjednima mogao očekivati pad razine C02.

Pročitajte više