Znate li što je Hrvatska autorska agencija, čime se sve bave i kako mogu pomoći i vama?

Foto: www.haa.hr

HRVATSKA AUTORSKA AGENCIJA kao centar za intelektualno vlasništvo uspijeva već više od pola stoljeća, djelujući u čak tri različita državno-politička sistema, zadržati svoju poziciju vodeće agencije za ostvarivanje i zaštitu prava iz područja intelektualnog vlasništva. U 2014. ulazi sa redizajniranim logotipom te novom web stranicom (www.haa.hr). Najdugovječnija agencija koja okuplja najveći broj autora iz tuzemstva i inozemstva, iz svih područja kreativnog djelovanja, planira se još čvršće pozicionirati na području zaštite prava autora ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

Nakon više od pet desetljeća rada dobili "novo ruho"

"Zadovoljstvo nam je predstaviti Vam novu web stranicu Hrvatske autorske agencije - www.haa.hr. Osim osvježenog novog izgleda kojim ulazimo u 2014. godinu, uveli smo pregršt noviteta koje Vam s veseljem predstavljamo. Osobito smo ponosni na uvođenje E-poslovanja, a naročito na  jedinstvenu uslugu on-line deponiranja intelektualnih tvorevina koja će od veljače 2014. biti dostupna svim našim postojećim i budućim klijentima. Vjerujem da ćemo uvođenjem e-poslovanja imati više registriranih autora koji pohranjuju svoja djela, a samim time osiguravaju što bolje startne pozicije u naporima da svoja djela plasiraju na tržište. Cilj nam je raditi na podizanju svijesti o važnosti zaštite prava intelektualnog vlasništva uz promicanje kulture prevencije, i to odgovarajućom zaštitom autorskih prava stoga će aktivnosti agencije u ovoj godini biti usmjerene u tom pravcu", rekli su nam povodom izlaska nove web stranice, Ivana Nobilo i Silvije Hraste, prokuristi Hrvatske autorske agencije.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tržište se širi, granice su nevidljivije  te dolazi do bržeg kolanja roba i usluga. Značajan dio tih roba i usluga pripada upravo području intelektualnih tvorevina koje  se bržom fluktuacijom  izlažu i većoj  mogućnosti zloupotrebe te nepravilnog i neovlaštenog korištenja.

Područje zaštite intelektualnog vlasništva je široka oblast u pravu pod čije propise se ubraja regulacija poslovanja i djelovanja autora iz različitih djelatnosti: umjetnika, znanstvenika, marketinških stručnjaka itd. Nerijetko tako je upravo HAA, u proteklih 50-ak godina koliko djeluje, bila zaslužna za zaštitu i plasman nekih od najvećih djela hrvatskih umjetnika i znanstvenika kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

"U samo nekoliko koraka autori će iz sigurnosti svog doma moći izvršiti pohranu djela te osigurati potvrdu o deponiranju koja je u slučaju povrede prava jedan od dokaza o autorstvu na sudu"

U bogatom portfelju klijenata Hrvatske autorske agencije nalaze se najveći umjetnici iz Hrvatske, Europe i Svijeta. HAA zastupa i neafirmirane autore pružajući im zaštitu djela te zastupanje u nastojanjima da svoje djelo plasiraju na neko od tržišta. Od korporacija, slobodnih umjetnika do neafirmiranih autora sva autorska djela uživaju pravnu zaštitu kao i jednake šanse za uspjeh, ali i neuspjeh ukoliko dođe do zloupotrebe odnosno povrede autorskog prava koje autor i djelo uživaju. Upravo je dokaz o autorstvu jedan od glavnih preduvjeta za ostvarenje autorskog prava.

"Ljudi često dolaze u agenciju nesigurni, pitajući se vrijedi li njihova intelektualna tvorevina i radi li se uopće o autorskom djelu. I to su oni hrabriji. Možemo samo pretpostaviti koliko autora stvara u Hrvatskoj, a da  da nisu pohranili svoju intelektualnu tvorevinu. Razlozi su različiti, od nesigurnosti do nedovoljne informiranost o važnosti zaštite intelektualnih tvorevina ali i činjenice da HAA ima poslovnicu samo u Zagrebu. HAA očekuje da će se uvođenjem E-poslovanja odnosno usluge On-line deponiranja veliki broj autora "ohrabriti" da na vrijeme izvrše pohranu svog djela te na taj način osiguraju jedan od dokaza o autorstvu. U samo nekoliko koraka autori će iz sigurnosti svog doma moći izvršiti pohranu djela te osigurati potvrdu o deponiranju koja je u slučaju povrede prava jedan od dokaza o autorstvu na sudu", rekla nam je Maja Klanac iz Odjela za odnose s javnošću HAA.

Privatizacijom tvrtke proteklih 15 godina Hrvatska autorska agencija posluje u stopostotnom privatnom vlasništvu, no vrijednu ostavštinu referentnog informativnog centra za sve "proizvođače dobrih ideja" nastavlja očuvati i dalje, neprestano ulažući napore u podizanju svijesti o važnosti zaštite autorskih i srodnih prava među autorima i sveukupnom javnosti. Slijedom toga, i u 2014. planiraju održati niz edukacija, predavanja i seminara na tu vrlo važnu temu.

Pročitajte više