Zoran Milanović povlači "Lex Perković" za 10 dana

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović komentirao je tijekom posjeta Latviji slučaj izmjene zakona "Lex Perković". Napomenuo je da ne odobrava činjenicu da se "politika oko Lex Perkovića vodi preko hrvatskih medija te da dijalog oko tog pitanja žele zadržati u diplomatskoj diskreciji".

Podsjetio je i na pismo ministra Orsata Miljenića europskoj povjerenici Viviane Reding.

"Ministar je naveo vrlo jasne, točne argumente koji pozivaju na elementarnu pravedenost i fer odnos na način da se države koje su u istoj pravnoj situaciji i koje imaju iste pristupne ugovore, članak 39, tretiraju na isti način. Mi smatramo da nismo ni u kakvom ozbiljnom prekršaju, možemo govoriti o određenim nekonzistentnostima", kazao je Milanović.

"Neki ljudi u Hrvatskoj se boje istine, to je ovdje priča, a ne pisma povjerenika", dodao je Milanović.

Iz Bruxellesa je, pak, stiglo novo upozorenje. Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly izjavio je da Komisija od Hrvatske očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu zakona.

"Pisma koja je hrvatskoj Vladi poslala povjerenica za pravosuđe EK Viviane Reding jasno traže od Hrvatske da promijeni zakon brzo i bezuvjetno, naglašavam te dvije riječi. Nema određenog roka, no vrlo je jasno za hrvatsku Vladu da mora učiniti brzi korak", kazao je Bailly.

Povlačenje zakona

Sporni zakon u medijima poznat pod imenom 'lex Perković', zbog kojeg je premijer Zoran Milanović 'zaratio' s Europskom komisijom, bit će povučen za 10 dana na prvoj jesenskoj sjednici Sabora, saznaje RTL. Tim potezom Milanović konačno priznaje poraz u nepotrebnom sukobu s Europskom komisijom.

Pročitajte više