Zrakoplov s Hammarskjoldom srušen 1961., tvrde svjedoci

Screenshot: Google Maps

ISTRAGA UN-a o padu zrakoplova 1961. u kojem je poginuo tadašnji glavni tajnik UN-a Dag Hammarskjold zaključila je da treba dodatno istražiti nove informacije koje upućuju da je zrakoplov oboren napadom ili prijetnjom iz zraka.


Hammarskjold, švedski političar koji je za drugog glavnog tajnika UN-a izabran 1953., poginuo je s još 15 osoba u Katangi, na teritoriju današnje Demokratske Republike Kongo. Zrakoplov je pao u bivšoj Sjevernoj Rodeziji, današnjoj Zambiji.

"Istraga je pronašla nove važne informacije koje ukazuju na zračni napad ili neku drugu vrstu prijetnje kao moguće uzroke pada", napisao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u pismu Općoj skupštini objavljenom u ponedjeljak.

Te nove informacije uključuju očevice koji kažu da su na nebu vidjeli više od jednog zrakoplova, da je Hammarskjoldov zrakoplov bio u plamenu prije nego što se srušio ili da je na njega pucao drugi zrakoplov.

Pojavila su se i dva muškarca koji su slušali ili čitali transkript razgovora putem radija u vezi s navodnim napadom na zrakoplov koji je doveo do njegova pada.

Postoje i nove informacije u vezi sa zračnim kapacitetima pokrajinske vlade Katange 1961. i sumnjama da je koristila strano vojno i paravojno osoblje.

Pročitajte više