Zvonko Toula: Linića sam prijavio zbog diskriminacije Jadroplova i nesavjesnog postupanja prilikom odobravanja državnih jamstava

Foto: Index

OBJAŠNJENJE bivšeg predsjednika Uprave Jadroplova, Zvonka Toule, nastavno na jučer objavljeni intervju, prneosimo u cijelosti:

"Obzirom da nisam autorizirao tekst mog  razgovora za Indeks objavljenog 6.9.2013. pod naslovom "Bivši predsjednik Uprave Jadroplova: DORH već godinama ne rješava moju kaznenu prijavu protiv Linića", u uvodnom  dijelu i kod odgovora  vezanih za Viktor Lenac objavljene su dvije neprecizne interpretacije onoga što sam rekao u kratkom telefonskom razgovoru. Sve ostale odgovore dao sam u pisanoj formi i to je, u skraćenom obliku, korektno preneseno.

U cilju preciznog i potpunog informiranja javnosti molim vas da objavite sljedeće korekcije, nakon čega se razgovor može smatrati autoriziranim:

1.  Gospodina  Linića sam kazneno prijavio zbog diskriminacije Jadroplova i nesavjesnog postupanja  prilikom odobravanja državnih jamstava, a ne zbog "protekcije nezakonitosti u brodogradnji i brodarstvu". Jadroplov je diskriminiran zato što su svi ostali hrvatski brodari dobili tražena jamstava, a Jadroplovu su zadržana zbog toga što me, prema pisanju medija, Linić prozvao kriminalcem, i konačno odobravanje jamstava uvjetovao mojom smjenom. Zbog toga je Jadroplov u krizi, na dnu tržišta i cijena brodova, morao, pod pritiskom vjerovnika prodati brod „Šoltu“ za 3,8 milijuna USD.  Sva resorna ministarstva su podržala davanje 10 milijuna USD državnih  jamstava Jadroplovu, a brod „Šolta“ je trebao biti osiguranje državi. Do 2007. godine, tržišna vrijednost tog  istog broda dosegla je  iznos od 20 milijuna USD. To znači da je Jadroplov neopravdanim zadržavanjem jamstava i prisilnom prodajom broda „Šolta“ oštećen za najmanje 14 milijuna USD.

Apsurd je u tome što me Linić proglasio kriminalcem zato što sam, preuzevši Jadroplov, kao  predsjednik Uprave 1999. godine iskazao potpuno točan i istinit akumulirani gubitak u iznosu od 579 milijuna kuna i sklapanjem Sale & Leaseback ugovora spasio tvrtku od stečaja i ostvario rast vrijednost - temeljnog kapitala- tvrtke u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Dakle, proglašen sam najvećim kriminalcem u zemlji, zato što sam na svoju odgovornost, pod istragom i medijskim linčem, uz nevjerojatna podmetanja i opstrukcije, koncipirao i ostvario vjerojatno najuspješnije restrukturiranje jedne, po svim kriterijima, bankrotirane tvrtke u Hrvatskoj.

Zbog takve stigme i nebuloza koje prikrivaju najbanalniji kriminal, državni aparat, koji o brodarstvu očito nikad nije znao ništa, propustio je priliku da prodajom svog udjela u Jadroplovu, 2007. godine državi zaradi oko jednu milijardu kuna.

Nažalost, Linić, s kojim bih u normalnom razgovoru sigurno našao zajednički jezik, je vjerovao predsjedniku Nadzornog odbora, električaru iz Splita sa srednjom školom, da sam lažirao bilancu i sklopio štetan ugovor. Kasnije će taj isti električar biti nagrađen za lažno svjedočenje u istrazi protiv mene i postati jedan od pomoćnika direktora JANAFA.

2. Netočno je interpretirano da sam rekao da, „ ni danas ne znamo kako i zašto su otišla u vjetar“ državna jamstva  Viktoru Lencu u iznosu „od 700 milijuna kuna“. Točno se zna da su navedena jamstva u iznosu od oko 70 milijuna USD, a ne od 700 milijuna kuna,  odobrena od strane Vlade RH sa točno određenom namjenom. Nažalost, radilo se o problematičnim slučajevima Doka br. 11., Alcatelovog brodu „Kraka“ i preinvestiranosti brodogradilišta, što je dovelo do njegovog stečaja. Očito radilo se o dobroj namjeri i svako ima pravo na grešku.

Problem je u diskriminaciji : vjerovalo se Vrhovniku i off shore tvrtkama, privatnim vlasnicima Lenca iz Liberije i Wyominga, koji su dobili 70 milijuna USD državnih jamstava da bi na kraju sve završilo u stečaju. U isto vrijeme mene se proglašavalo kriminalcem i ucjenjivalo sa odobravanjem 10 milijuna USD  državnih jamstava Jadroplovu, tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, zato što sam bio pod montiranom istragom: Državno odvjetništvo je jedanaest godina na sve načine pokušavalo dokazati da sam lažirao istiniti gubitak Jadroplova od 579 milijuna kuna i opljačkao Jadroplov za 688 milijuna kuna, poslom kojim je tvrtka spašena od stečaja.

Siguran sam da se sve to, uključujući i korupciju u Croatia osiguranju, moglo spriječiti da je  Liniću predočeno 59 krivotvorenih računa popravaka brodova Jadroplova zbog kojih je Državno odvjetništvo 2000. godine podiglo optužnicu, ali krivotvorenje nikako ne uspijeva dokazati na Općinskom sudu u Splitu. Tada, a i sada,  sve bi mu bilo jasno: tko, kako i zašto ga je dezinformirao.

Zvonko Toula"

Pročitajte više